Έκκληση να επιδεικνύεται «ηθική συμπεριφορά» εκ μέρους όλων των Γάλλων απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ενώ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση των διμερών φορολογικών συμφωνιών με το Βέλγιο, μετά την φορολογική «αυτοεξορία» του ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

«Καθένας πρέπει να επιδεικνύει μια ηθική συμπεριφορά, ανεξαρτήτως επαγγέλματος», ο Ολάντ από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος», εκτός από το να «τροποποιηθούν οι φορολογικές συμφωνίες» της χώρας του με κράτη που προσφέρουν πιο επωφελείς όρους φορολογίας.

Η Γαλλία, τόνισε, είναι «υποχρεωμένη να επαναδιαπραγματευτεί τη φορολογική συμφωνία με το Βέλγιο για να αντιμετωπίσει το ζήτημα όλων όσοι έχουν εγκατασταθεί σε κάποιο βελγικό χωριό».

Προς όσους μπορεί να δυσπιστούν, το χωριό «έχει σοσιαλιστή δήμαρχο», είπε ειρωνικά ο Ολάντ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο χωριό Νεσέν, όπου αγόρασε πρόσφατα μια κατοικία ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, όπως και πολλοί ακόμα πλούσιοι Γάλλοι.