Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Ουγγαρία επιβεβαίωσε προς τα Σκόπια την πρακτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιεί στις διμερείς σχέσεις τη λεγόμενη συνταγματική ονομασία.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο αυτής της πρακτικής, η Ουγγαρία χρησιμοποιεί αυστηρά την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της χώρας, απέστειλε επιστολή, ευχαριστώντας για αυτή την επιβεβαίωση.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο υπουργός Εξωτερικών της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Γιάνος Μάρτονι, με την οποία χαιρετίζεται η απόφαση της Ουγγαρίας να επιβεβαιώσει και να επισημοποιήσει τη μέχρι σήμερα πρακτική να απευθύνεται στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με το συνταγματικό της όνομα στη διμερή επικοινωνία».

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, ο κ. Πόποσκι τονίζει ότι η χώρα του εκτιμά ιδιαίτερα την ανοιχτή και ηχηρή υποστήριξη που προσφέρει η Ουγγαρία στην ΠΓΔΜ από την ανεξαρτησία της.

«Χαιρετίζεται ιδιαίτερα η υποστήριξη εντός του πλαισίου της Ε.Ε. όπου η Ουγγαρία είναι ηχηρός συνήγορος και υποστηρικτής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” το συντομότερο δυνατό. Η τελευταία απόφαση αποτελεί ακόμα μια απόδειξη των εξαιρετικά καλών σχέσεων μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ουγγαρίας και μια εξαιρετικά φιλική κίνηση προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης της εμπιστοσύνης και της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει ακόμη ο κ. Πόποσκι στην επιστολή του προς τον κ. Μάρτονι.

Στο προχθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ωστόσο, η Ουγγαρία συντάχθηκε με την ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, βάσει της οποίας δεν δόθηκε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ, ενώ αντίθετα, υπογραμμίστηκε, ως προϋπόθεση και μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας από την υποψήφια ΠΓΔΜ.