Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο χθες στον ΟΗΕ επί ενός σχεδίου ψηφίσματος των ΗΠΑ, που καλούσε υπέρ της διεξαγωγής «ελεύθερων, δίκαιων κι αξιόπιστων» προεδρικών εκλογών και της «απρόσκοπτης διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Βενεζουέλα.
Η Νότια Αφρική, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταψήφισε, επίσης, το αμερικανικό κείμενο, το οποίο στήριξαν εννέα χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες.
Τρεις χώρες απείχαν: η Ισημερινή Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ινδονησία.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλε ένα ψήφισμα χωρίς προηγούμενο που επανέρχεται στην «καθαίρεση ενός προέδρου».
«Οι ΗΠΑ επιμένουν στην κλιμάκωση» επισήμανε.
«Στόχος είναι η αλλαγή του καθεστώτος» υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Από την άλλη, η Ρωσία δεν κατάφερε σήμερα να υπερψηφιστεί ένα ψήφισμα για τη Βενεζουέλα, που στόχευε στο να καταδικάσει «τις απειλές προσφυγής στη βία» εναντίον του Καράκας, που διατυπώνουν συχνά οι ΗΠΑ.
Τη Μόσχα στήριξαν μονάχα η Κίνα, η Νότια Αφρική κι η Ισημερινή Γουινέα.
Το ρωσικό ψήφισμα υπογράμμισε επίσης «την αναγκαιότητα πλήρους σεβασμού των αρχών της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας στην παροχή διεθνούς βοήθειας».
Οι ΗΠΑ, τα πέντε μέλη του Συμβουλίου από την Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Βέλγιο) και το Περού το καταψήφισαν. Τέσσερις χώρες απείχαν: η Ινδονησία, το Κουβέιτ, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ακτή Ελεφαντοστού.
Η ρωσική πρόταση δεν προσέφερε «καμία λύση στην κρίση, δίνει την ψευδαίσθηση μιας Βενεζουέλας, όπου επικρατεί η ειρήνη, την ώρα που 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωσε νωρίτερα, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ.