Η Ισπανία δεν θα αντιταχθεί σε μια αναβολή του Brexit, το οποίο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου, υπό τον όρο, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ.
«Η Ισπανία δεν πρόκειται να αντιταχθεί στην παραχώρηση μιας παράτασης», αλλά «αυτή θα πρέπει να έχει μια σαφή προοπτική επίλυσης». Η παράταση της αβεβαιότητας με την παράταση των προθεσμιών δεν είναι ούτε λογική ούτε επιθυμητή», δήλωσε ο Σάντσεθ ενώπιον των Ισπανών βουλευτών.
Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου πως η ισπανική κυβέρνηση είναι «διατεθειμένη να αλλάξει τη διακήρυξη (την πολιτική που θα διέπει τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση) προκειμένου να καταστεί πιο φιλόδοξη», όμως μόνο «αν το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάξει τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έθεσε στη διαπραγμάτευσή του».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα θέσει σήμερα σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο μια πρόταση για την παράταση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, προτείνοντας ταυτόχρονα έναν μηχανισμό αναβολής της ημερομηνίας διαζυγίου σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε, εξάλλου, πως ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν έχει «καμία πρόθεση να κάνει διάλογο» για την έξοδο από την κρίση στη Βενεζουέλα, επαναλαμβάνοντας τη σθεναρή αντίθεσή του σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη λατινοαμερικανική χώρα.
Ο Μαδούρο «δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει διάλογο» και έχει χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν τη μεσολάβηση ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την αντιπολίτευση ως «εργαλείο για να κερδίσει χρόνο και να διατηρηθεί στην εξουσία», δήλωσε ο Σάντσεθ στους Ισπανούς βουλευτές.
Ο Βενεζουελάνος ηγέτης «δεν θέλει μια ειλικρινή διαπραγμάτευση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που αναγνώρισε, στις 4 Φεβρουαρίου, τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας μετά την άρνηση του Μαδούρο να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές.
Όμως ο Ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε τη σθεναρή αντίθεση της κυβέρνησής του σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση για την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. Η χρήση βίας την οποία εξετάζει η Ουάσινγκτον απορρίφθηκε προχθές Δευτέρα από την Ομάδα της Λίμα, που αποτελείται από χώρες που διάκεινται εχθρικά προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Ενώπιον των βουλευτών, ο Σάντσεθ εξέφρασε «την κατηγορηματική απόρριψη από εμάς οποιασδήποτε μη ειρηνικής λύσης και ιδιαίτερα οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα. Υπάρχουν λάθη του παρελθόντος που δεν πρέπει να επαναληφθούν».
Η διεξαγωγή «ελεύθερων, δημοκρατικών και διαφανών εκλογών» είναι «η μοναδική δυνατή λύση στη βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα», πρόσθεσε.