Ένα ιταλικό εστιατόριο έχει βρει τον πιο εφευρετικό τρόπο να κρατά χαμηλά τις θερμίδες των πιάτων του, ταΐζοντας τους πελάτες του με αέρα. Τηγανητό αέρα, ναι!
«Aria Fritta» λένε το πιάτο που σερβίρεται με πάσα επισημότητα στο Feva Restaurant του Καστελφράνκο Βένετο της βόρειας Ιταλίας και αυτό που κάνει είναι να συλλαμβάνει εντός του όλη την εμπειρία του εξωτερικού χώρου και της εισπνοής φρέσκου αέρα.
Το τραγανό έδεσμα είναι ουσιαστικά ταπιόκα που βράζεται και πολτοποιείται, πριν ψηθεί και βουτηχτεί τελικά στη φριτέζα.
Αφού αφαιρεθεί σχολαστικά όλο το λάδι, η ταπιόκα «φουσκώνεται» με όζον για 10 λεπτά. Ο σεφ Nicola Dinato λέει πως η διαδικασία δίνει στο έδεσμα το χαρακτηριστικό άρωμά του, αλλά και μια «αίσθηση μεγάλου υψομέτρου, χιονιού και καθαρού αέρα βόρειας Ιταλίας».
Το πιάτο ολοκληρώνεται με μπλε αλάτι για να μοιάζει με ουρανό και τοποθετείται σε μια φωλιά από μαλλί της γριάς. Το μαγικό ολοκληρώνεται στο τραπέζι, όπου ο σερβιτόρος ρίχνει πάνω στο πιάτο ξύδι, το οποίο αντιδρά με τη ζάχαρη και δημιουργεί ένα «εφέ τηγανίσματος».
Ο υπεύθυνος του εστιατορίου Leonardo Romanello λέει μάλιστα πως το πιάτο είναι εξαιρετικά δημοφιλές…