Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την απογοήτευσή της κυβέρνησής της για τη χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης που έλαβε η αυτοκινητοβιομηχανία Opel να σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Μπόχουμ από το 2016, καθώς σύμφωνα με τη διοίκησή της κάθε προσπάθεια διάσωσής του δεν ευοδώθηκε, μολονότι φέρεται πρόθυμη να διατηρήσει τις εκεί θέσεις εργασίας.
«Η καγκελάριος και η κυβέρνηση λυπούνται για την απόφαση. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα, που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και τις οικογένειές τους, αλλά και την γενικότερη περιοχή του Μπόχουμ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Γκέοργκ Στράιτερ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η παράδοση της Opel είναι πλούσια στην περιοχή αυτή και υπογράμμισε πως ευελπιστεί ότι η μητρική εταιρεία General Motors θα χειριστεί με τη δέουσα προσοχή τα κοινωνικά πακέτα και την αποζημίωση των εργαζομένων.
Χθες, η General Motors ανακοίνωσε στους περίπου 3.200 εργαζομένους στο Μπόχουμ την απόφασή της για την οποία «οι κύριοι λόγοι είναι η δραματική πτώση των πωλήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου και την μεγάλη υπερεπάρκεια στο σύνολο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας».
Σύμφωνα με την εταιρεία το κέντρο επιμελητείας του εργοστασίου θα διατηρηθεί και «τελικά θα επεκταθεί», ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και η εγκατάσταση μίας μονάδας παραγωγής ανταλλακτικών.
Η διοίκηση υποστηρίζει πως επιθυμία της είναι «με αυτόν τον τρόπο να διασωθεί ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας» στη μονάδα παραγωγής, η οποία είχε ιδρυθεί το 1962.
Ωστόσο, για τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η απόφαση της Opel καταδικάζει στην ουσία τη μονάδα παραγωγής, και μαζί με αυτή και την μαστιζόμενη από την αποβιομηχάνιση περιοχή του Ρουρ.
Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας Χάνελορε Κραφτ, δήλωσε πως πιστεύει τις δηλώσεις της Opel και αναμένει από την εταιρεία να λάβει εφεξής όλες τις πρόνοιες για «μία σοβαρή και σαφή προοπτική για τη μονάδα παραγωγής», από το έργο της οποίας εξαρτώνται άλλες 40.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, σύμφωνα με έρευνα του τοπικού Πανεπιστημίου του Άαχεν.