Νέες διαδηλώσεις οργανώνει σήμερα η αιγυπτιακή αντιπολίτευση ζητώντας από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να αποσύρει το διάταγμα που του χορηγεί ευρείες εξουσίες, την επομένη μιας ομιλίας του στην οποία αρνήθηκε και την παραμικρή υπαναχώρηση.
Η πολιτική κρίση που διχάζει τη χώρα μετά την ανακοίνωση του διατάγματος αυτού στις 22 Νοεμβρίου εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους της πολιτικής Μόρσι έξω από το προεδρικό μέγαρο αυτή την εβδομάδα, κατά τα οποία επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ένας συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είπε πως «το γεγονός ότι η προεδρία εμμένει να αγνοεί τα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες του λαού, έχει κλείσει την πόρτα σε κάθε προσπάθεια διαλόγου. Το Μέτωπο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τους Αιγύπτιους να συγκεντρωθούν σε διάφορες πλατείες της Αιγύπτου σήμερα».
Οι νέοι της 6ης Απριλίου που είχαν συμμετάσχει στην έναρξη της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ πέρσι, που ανήκουν επίσης στο Μέτωπο, κάλεσαν σε πορείες διαμαρτυρίας με σημείο εκκίνησης όλα τα τεμένη της Γκίζας και του Καΐρου προς το προεδρικό μέγαρο και από όλα τα τεμένη της Αιγύπτου προς τις πλατείες της επανάστασης.
«Κάτω η εξουσία του Καθοδηγητή» των Αδελφών Μουσουλμάνων, «Κάτω ο Μοχάμεντ Μόρσι» ήταν τα συνθήματα στην ανακοίνωσή τους.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει μια απολυταρχική παρεκτροπή του Μόρσι από τότε που ο αιγύπτιος πρόεδρος διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του με διάταγμα που εξαιρεί τις αποφάσεις του και τις ενέργειες της συντακτικής του συντάγματος επιτροπής από κάθε προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Ζητεί επίσης να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου για το σχέδιο του Συντάγματος το οποίο επικρίνεται για την απουσία προστασίας ορισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως οι ελευθερίες της έκφρασης και της θρησκευτικής πίστης, ανοίγοντας κατά συνέπεια το δρόμο για αυστηρότερη εφαρμογή του ισλαμικού νόμου.
Σε ομιλία του χθες βράδυ, ο πρόεδρος Μόρσι εμφανίστηκε αποφασιστικός όσον αφορά τα προνόμιά του και επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση σε διάλογο.