Την ελπίδα να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα στις τεταμένες, μέχρι σήμερα, σχέσεις του με το Ιράκ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση της Άγκυρας να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ.

«Η σημερινή κατάσταση δεν ικανοποιεί ούτε τον ιρακινό, ούτε τον τουρκικό λαό. Θέλουμε ένα νέο ξεκίνημα στις πολιτικές μας σχέσεις με την Τουρκία», τόνισε ο αλ Μάλικι σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet από την Βαγδάτη.

Ο ιρακινός σιίτης πρωθυπουργός πρόσθεσε πως επιθυμεί να τείνει «τη χείρα της αδελφοσύνης» στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως για μια ακόμα φορά κατήγγειλε την άρνηση του Ερντογάν να επιτρέψει την έκδοση στο Ιράκ του σουνίτη πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τάρεκ αλ Χασέμι, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο από την ιρακινή δικαιοσύνη.

«Πώς θα αισθανόσαστε αν παρείχα άσυλο στη Βαγδάτη στον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Παρά τις διαφορές μας, ελπίζουμε σε έναν καλό διάλογο με την Τουρκία. Προσφέρω από εδώ κλάδο ελιάς. Θέλουμε να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς με την Τουρκία. Όμως η Τουρκία δεν πρέπει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ», αναρωτήθηκε ο αλ Μάλικι.