Με όπλο τη βελόνα και το βαμβάκι, οι καθαριστές αυτιών απαλλάσσουν τους πελάτες τους από τη βρομιά και το κερί των αυτιών χρεώνοντας τις υπηρεσίες τους 28 λεπτά…

Το καθάρισμα των αυτιών μπορεί να γίνει μπελάς και αυτό το ξέρουν καλά οι Ινδοί, που αναθέτουν το επίπονο αυτό έργο σε παραδοσιακούς επαγγελματίες.

Οι καθαριστές αυτιών, με βελόνες από χάλυβα και βαμβάκι στο χέρι, καθαρίζουν τα αυτιά των πελατών τους στον δρόμο, χαρίζοντάς τους ακοή κρυστάλλινη και αυτιά πεντακάθαρα.

Ο 38χρονος Muhammad Abbas έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του και απασχολείται αποκλειστικά στον παραδοσιακό αυτό επαγγελματικό κλάδο.

Τα μόνα εργαλεία που είναι κατάλληλα για τη δουλειά είναι μια μυτερή βελόνα από χάλυβα, άφθονο βαμβάκι και μια μικρή λαβίδα, τα οποία και αποθηκεύει ο πλανόδιος καθαριστής στο καπέλο του, οργώνοντας τους δρόμους του Νέου Δελχί για πελατεία.

Ο Abbas ισχυρίζεται ωστόσο ότι η τέχνη του αργοπεθαίνει, μιας και οι νέες γενιές προτιμούν την άνεση της… μπατονέτας: «καθαρίζω 20-30 ζευγάρια αυτιών την ημέρα, οι περισσότεροι ωστόσο είναι παλιοί πελάτες. Σπάνια συναντώ νέους που να θέλουν τις υπηρεσίες μου».

Το παραδοσιακό επάγγελμα της Ινδίας πνέει πλέον τα λοίσθια, και δεν ευθύνεται η τιμή της υπηρεσίας. Ο Muhammad χρεώνει 20-50 ρουπίες (28-70 λεπτά) για κάθε αυτί, κόστος απόλυτα λογικό για το επίπεδο ζωής της χώρας.

Όσο για την τέχνη του, ο Muhammad δηλώνει: «την έμαθα από τον πατέρα μου, ο οποίος τη διδάχτηκε με τη σειρά του από τον παππού μου. Η οικογένειά μου καθαρίζει αυτιά εδώ και αιώνες»…

Όσο για τους κινδύνους που κρύβει η διαδικασία και την ασφάλεια της μεθόδου, οι πελάτες του Muhammad δεν ανησυχούν για ενδεχόμενους τραυματισμούς ή πιθανές μολύνσεις.

Ο Muhammad Aslam Qureshi, που δέχεται τις υπηρεσίες των καθαριστών εδώ και 17 χρόνια, αναφέρει: «είναι πολύ ανακουφιστική διαδικασία και νιώθεις υπέροχα. Δεν είχα ποτέ προβλήματα με τα αυτιά μου».

Έτερος καθαριστής αυτιών, ο 35χρονος Sadanand, προσυπογράφει τους ισχυρισμούς του Muhammad Abbas για το ψυχορράγημα του επαγγέλματος: «όταν ξεκίνησα 20 χρόνια πριν, καθάριζα μέχρι και 50 ζευγάρια αυτιών την ημέρα. Σήμερα είναι τυχερός αν μπορέσω να πείσω 20 ανθρώπους να τους καθαρίσω τα αυτιά»…