Για «έλλειμμα πολιτικού οράματος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε μιλώντας σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε πως μετά το 1989 η Ευρώπη περιορίστηκε στην οικονομική της διάσταση και απομακρύνθηκε από την υποστήριξη της κοινωνίας, με αποτέλεσμα, μετά και την οικονομική κρίση να αυξηθούν οι ανισότητες και να επιβληθεί λιτότητα στοχεύοντας αποκλειστικά στον περιορισμό των κρατικών χρεών.
«Η ευρωπαϊκή πολιτική, ενώπιον αυτής της κρίσης έχασε σταδιακά την επαφή με το λαό και αυξήθηκε η απόσταση μεταξύ των Βρυξελλών και των Περιφερειών» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ένωση έχει παραιτηθεί από την αντιπροσωπευτική της λειτουργία και έχει γίνει στα μάτια των πολιτών «ολιγαρχική» και «απόμακρη», «αδύνατη να καταλάβει τις πραγματικές ανάγκες τους».
Συγχρόνως, ο Τζ. Κόντε επισήμανε πως είναι αναγκαία μια «ισχυρή, φιλόδοξη και συνεκτική Ευρώπη» προκειμένου να μιλάει με μία φωνή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κυρίως, για να βελτιώσει την ικανότητά της για «διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των ροών και υπογράμμισε την ανάγκη ίσης κατανομής αρμοδιοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής, λέγοντας πως ενώ έχουν δοθεί 6 δισ. στην Τουρκία, στο Ταμείο για την Αφρική υπάρχει ένα κενό 500 εκατ ευρώ. Συνεχίζοντας, ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε την έλλειψη αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, λέγοντας πως δεν αρκεί για να επιλύσει το ζήτημα, και πως τα κράτη-μέλη οφείλουν να συμβάλουν με υποχρεωτική αλληλεγγύη.
Σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ, σημείωσε πως η Ιταλία θα προωθήσει αυτή την πορεία, τονίζοντας τη σημασία της εξυγίανσης των τραπεζών. Είπε ωστόσο, πως η Ευρώπη πρέπει να λάβει πιο αποφασιστική δράση για την καταπολέμηση της ανεργίας και την υποστήριξη της ανάπτυξης, ζητώντας το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο να αντικατοπτρίζει μια «πιο δίκαιη και πιο ίση Ευρώπη».