Τις επιθέσεις που είχαν ως στόχο τη σιιτική κοινότητα και τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, ενώ 205 τραυματίστηκαν.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον «καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο την τελευταία σειρά επιθέσεων σε διάφορες πόλεις του Ιράκ», αναφέρει ο εκπρόσωπός της σε ανακοίνωσή του. Η Άστον «αισθάνεται φρίκη για αυτή την τυφλή βία», πρόσθεσε.

Πολλές επιθέσεις είχαν ως στόχο τη σιιτική κοινότητα και τις δυνάμεις της τάξης, θέτοντας για μια ακόμη φορά υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Πρόκειται για τη δεύτερη σειρά επιθέσεων κατά σιιτών σε διάστημα τριών ημερών, και την πλέον θανατηφόρα εδώ και δυο μήνες. Την Τρίτη, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις κοντά σε τόπους λατρείας των σιιτών στη Βαγδάτη.

Η βία είναι σχεδόν καθημερινή στο Ιράκ, αν και έχει μειωθεί σημαντικά από την περίοδο της θρησκευτικής σύγκρουσης (2006-2008).

Οι χθεσινές επιθέσεις ανεβάζουν σε τουλάχιστον 152 τον αριθμό των νεκρών από τη βία στο Ιράκ από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.