Λίγες μέρες έχουν περάσει από την κατάπαυση πυρός, που πάγωσε τις εχθροπραξίες στη Γάζα, στο Διαδίκτυο ωστόσο τα «πυρά» δεν λένε να κοπάσουν.
Η κλιμάκωση του ηλεκτρονικού πολέμου έχει μάλιστα ενταθεί από τη στιγμή που σταμάτησαν οι ρουκέτες να πέφτουν και τα μαχητικά αεροπλάνα καθηλώθηκαν στις βάσεις τους.
Δύο ώρες μάλιστα πριν από την ανακοίνωση της εκεχειρίας, υποστηρικτές και των δύο πλευρών επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ «κατεβάσματος» αντίπαλων sites από το Internet, οι γνωστές επιθέσεις DDOS (Distributed Denial Of Service), σύμφωνα με την εταιρία CloudFlare, που προσφέρει υπηρεσίες προστασίας από τα DDOS σε websites που βάλλονται από επιθέσεις.
Ο όγκος των ηλεκτρονικών επιθέσεων που σημειώθηκαν μετά την κατάπαυση πυρός έχει κατά πολύ ξεπεράσει τις αντίστοιχες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών!
Ο διευθύνων σύμβουλος της CloudFlare, Matthew Prince, δεν γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις, καθώς η κίνηση των DDOS προέρχεται από δίκτυα υπολογιστών και μολυσμένα botnet από την Κίνα, ανέφερε ωστόσο ότι 10 τουλάχιστον sites υψηλού επιπέδου, και από τις δύο πλευρές, έχουν χτυπηθεί και πλέον είναι πελάτες της CloudFlare.
Την ώρα που το στρατιωτικό επιτελείο του Ισραήλ ενημερώνεται για την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα, ένας άλλος πόλεμος διεξάγεται σιωπηλά: η κυβερνοτρομοκρατία…
Κι ενώ οι κυβερνοεπιθέσεις δεν βλάπτουν ανθρώπους, το γεγονός ωστόσο ότι συνεχίζονται παρά την επίσημη ανακωχή πυροδοτεί τη συζήτηση για το τι συνιστά τελικά ο όρος «εκεχειρία». Αν το Ισραήλ και η Χαμάς κρύβονται πράγματι πίσω από από τις επιθέσεις DDOS, μπορεί αυτό να είναι μια απόδειξη του γεγονότος ότι έχουν συνειδητοποιήσει τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο ένας στον άλλο χωρίς να υπάρχουν αντεκδικήσεις και εμπόλεμες συρράξεις. Η ηλεκτρονική τρομοκρατία (ή, μετριοπαθέστερα, η ηλεκτρονική ενόχληση) είναι ο νέος τρόπος «ύπουλου» πολέμου.
Αν, από την άλλη, οι κυβερνοεπιθέσεις προκαλούνται από «ερασιτέχνες» διαδικτυακούς παρτιζάνους, όπως η συνεχιζόμενη επίθεση των Anonymous στο Ισραήλ (#OpIsrael), τότε πρόκειται για μια καλή ένδειξη της δολιοφθοράς που μπορούν πλέον να προκαλέσουν μεμονωμένες ομάδες σε μια συνεχιζόμενη -και δυσεπίλυτη- σύγκρουση. Κι αυτό συνέβη πράγματι στην προηγούμενη σύγκρουση στη Γάζα, με μια ομάδα ισραηλινών φοιτητών να κατασκευάζει πρόγραμμα που χτυπούσε τους δημοφιλείς ιστότοπους της Χαμάς.
Κι όσο κι αν η CloudFlare δεν αποκαλύπτει τους πελάτες της, ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται αναμφίβολα ο διαδικτυακός τόπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και το website του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς al-Qassam.
Με το που ξέσπασε ο κυβερνοπόλεμος, η CloudFlare κατάφερε να καταγράψει το σύνολο των επιθέσεων σε ισραηλινά και παλαιστινιακά sites, ένα είδος αδυσώπητου διαγωνισμού για το ποια πλευρά θα διακόψει τη λειτουργία σε περισσότερες ιστοσελίδες των αντιπάλων.
Το γράφημα της CloudFlare παρουσιάζει τον τεράστιο όγκο των κυβερνοεπιθέσεων (DDOS) εναντίον ισραηλινών και παλαιστινιακών websites μετά την ανακοίνωση της ανακωχής…
Χωρίς να είναι γνωστή βεβαίως η ταυτότητα των κυβερνοτρομοκρατών, είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τις προθέσεις τους. Όπως και να έχει πάντως η κατάσταση, ένα είναι σίγουρο: το «γκρέμισμα» των αντίπαλων ιστοσελίδων και η διακοπή της ομαλής ροής πληροφορίας στο Internet είναι το ηλεκτρονικό ανάλογο του πραγματικού πολέμου που εκτυλίχθηκε για 8 ημέρες στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.
Το ποιος κέρδισε, θα το κρίνει ένας άλλος πόλεμος: ο πόλεμος εντυπώσεων…