Όσοι είχαν κάποιοι στιγμή την ευκαιρία να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη ή κάποιο άλλο μεγάλο αστικό κέντρο της Τουρκίας θα είχε παρατηρήσει ότι υπάρχει μία συστολή όσον αφορά το πώς αναφέρονται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτή η συστολή υπάρχει γιατί κανείς δεν θα ήθελε να εξαγριώσει κάποιον υποστηρικτή του και κατ’ επέκταση να μην φτάσει κάποια καταγγελία στις αρχές για «προσβολή στο πρόσωπο του προέδρου». Έτσι αναφέρονται στον Ερντογάν συνήθως ως «σε Αυτόν» ή σε «Εκείνον».
Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη αυτόν τον «κανόνα» έσπασε ένας 75χρονος και έμπλεξε σε μία μακρά περιπέτεια για προσβολή του προέδρου.
Δικαστήριο καταδίκασε τον 75χρονο Αλί Σαχίν για προσβολή του προέδρου μετά από την καταγγελία ενός άλλου άνδρα που βρισκόταν μαζί του σε καφενείο στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης.
«Δεν γνωρίζω ποιο είναι αυτό το πρόσωπο. Μετά από αυτό ήρθε η αστυνομία και με πήραν για ανάκριση. Μπήκα σε μπελάδες εξαιτίας δυσφήμησης. Δεν πρόσβαλα τον πρόεδρο. Αυτό αποκλείεται», είπε ο 75χρονος.
Τελικά ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και καταδικάστηκε να διαβάσει τη βιογραφία του Τούρκου προέδρου και έπειτα να παρουσιαστεί πάλι στο δικαστήριο για να εξεταστεί και να αφηγηθεί περιληπτικά τη ζωή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως τη διάβασε στο βιβλίο «Η Γέννηση ενός Ηγέτη».
Η προσβολή του προέδρου στην Τουρκία αφορά το άρθρο 299 του ποινικού κώδικά και σπανίως χρησιμοποιήθηκε πριν την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014. Τα στοιχεία για τους ανθρώπους που διώκονται για προσβολή του προσώπου του Ερντογάν είναι σοκαριστικά.
Σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας το 2014 διώχθηκαν με το άρθρο 299 132 άνθρωποι. Την επόμενη χρονιά ο αριθμός των κατηγορούμενων εκτινάχθηκε στους 1,953. Σχεδόν διπλασιάστηκε το 2016 σε 4.187 και το 2017 χτύπησε ρεκόρ στους 6.033 κατηγορούμενους.