Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Φωτάκη και τη γενική γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου είχε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του CERN Ούρσουλα Μπάσλερ, που βρέθηκε στην Ελλάδα.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην από κοινού διαμόρφωση νέων στρατηγικών συνεργασίας και την υλοποίηση μελλοντικών προγραμμάτων.
Η δρ Μπάσλερ τόνισε τη μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στα προγράμματα του CERN και ανέφερε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διένυσε η χώρα μας, από το 2015 έως σήμερα επιδεικνύει απόλυτη συνέπεια στην καταβολή της συνεισφοράς της. Η εμπιστοσύνη του CERN προς την Ελλάδα, σημείωσε, ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια και μπορούν να σχεδιαστούν από κοινού οι τομείς στρατηγικής μελλοντικής συνεργασίας. Οι λεπτομέρειες για τη διεύρυνση της συνεργασίας της χώρας μας με το CERN συμφωνήθηκε να εξειδικευθούν σε επόμενη συνάντηση στη Γενεύη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο κ. Φωτάκης επισήμανε τις δυνατότητες διεύρυνσης και ενίσχυσης της συμμετοχής της Ελλάδας σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται το CERN (έρευνα, εκπαίδευση, βιομηχανία), υπογραμμίζοντας την εκφρασμένη θέληση της κυβέρνησης για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα ανταποδοτικότητας της ελληνικής συμμετοχής στο CERN, η οποία είναι υψηλότερη από ποτέ, που αφορούν την εκπαίδευση και εξειδίκευση μεταδιδακτορικών ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών, την επίσκεψη μαθητών στις εγκαταστάσεις του CERN, την κατάρτιση καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη διάχυση της επιστήμης και τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στα προγράμματα του CERN, καθώς και την αντιμετώπιση χρεών παλαιότερων κυβερνήσεων.
Στη συνέχεια, η κ. Μπάσλερ, μαζί με τον κ. Φωτάκη και την κ. Κυπριανίδου, συμμετείχε σε εκδήλωση στον «Δημόκριτο», όπου συζήτησε με εκπροσώπους του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, ιδιαίτερα της φυσικής υψηλών ενεργειών, καθώς και ελληνικών επιχειρήσεων, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συμμετοχής της χώρας μας στο CERN.