Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σήμερα ότι θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας “εθνικοποίησης” της χαλυβουργικής μονάδας της Φλοράνζ (βορειοανατολικά), αργότερα σήμερα κατά τη συνάντησή του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ArcelorMittal, Λακσμί Μίταλ.

«Η εθνικοποίηση αποτελεί μέρος του αντικειμένου της συζήτησης», δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Βέλγο πρωθυπουργό Έλιο ντι Ρούπο, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει μόνο τη μονάδα της Φλοράνζ στην Μοσέλ και “σε καμία περίπτωση το σύνολο του ομίλου”.

Το μέλλον αυτής της μονάδας εξελίσσεται σε ένα “μπραντεφέρ” ανάμεσα στη γαλλική κυβέρνηση και τον πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο χαλυβουργικό όμιλο.

Ο τελευταίος έβαλε στην ζυγαριά τους 20.000 εργαζομένους του στο γαλλικό έδαφος και τόνισε ότι η εθνικοποίηση της μονάδας της Φλοράνζ θα έθετε υπό αμφισβήτηση την παρουσία του στη Γαλλία.

“Θα δεχτώ σε μερικά λεπτά τον κ. Μίταλ για να δω ποια απάντηση θα μας δώσει σε σχέση με αυτή την ανάγκη για μας να διατηρήσουμε τη μονάδα όπως είναι σήμερα”, συνέχισε ο Πρόεδρος Ολάντ.

“Θα σας δώσω την απάντηση, όταν και εγώ ο ίδιος θα την έχω λάβει, αλλά η δική μας βούληση είναι να διασφαλιστεί ότι το σύνολο της μονάδας μπορεί να είναι βιώσιμο”, πρόσθεσε.

Ο όμιλος ArcelorMittal θέλει να κλείσει την μονάδα παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα στη μονάδα της Φλοράνζ και να κρατήσει τις άλλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας χάλυβα.