Το σχηματισμό μιας ομάδας αποσχισθέντων από το συντηρητικό κόμμα «Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP) ανακοίνωσε σήμερα στο γαλλικό κοινοβούλιο, ο ένας από τους δύο αντιπάλους στη σκληρή μάχη για την ηγεσία αυτού.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, τον οποίο ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ υποστηρίζει πως νίκησε σε μια εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία στις 18 Νοεμβρίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η νέα ομάδα θα αποκληθεί Συναγερμός-UMP.

Η παράταξή του θα υπερασπιστεί την παραδοσιακή κεντροδεξιά γραμμή του UMP εναντίον του «λαϊκισμού που υπονομεύει την ψυχή της Γαλλίας», δήλωσε.

Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται εν μέσω εικασιών ότι το κόμμα του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το μεγαλύτερο της γαλλικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται στο χείλος μιας διάσπασης.

Ο Κοπέ, δεξιός σύμμαχος του Σαρκοζί, υποστηρίζει πως είναι ο νόμιμος αρχηγός του UMP αφού η επιτροπή προσφυγών του κόμματος επικύρωσε χθες Δευτέρα τη νίκη του σε μια ψηφοφορία που στιγματίσθηκε από κατηγορίες για νοθεία.

Υποστηρικτές του Φιγιόν -ο οποίος είναι πρώην πρωθυπουργός του Σαρκοζί και θεωρείται μετριοπαθής- υποστηρίζουν πως στην αρχική καταμέτρηση παραβλέφθηκαν πολλές ψήφοι από τα υπερπόντια εδάφη και κτήσεις, οι οποίες θα έδιναν προβάδισμα στον υποψήφιό τους.

«Ο Φιγιόν ζήτησε νέες εκλογές μέσα σε τρεις μήνες. Αν πραγματοποιηθεί ψηφοφορία, οι αποσχισθέντες βουλευτές θα επιστρέψουν αμέσως στο UMP», δήλωσε.

Ο Σαρκοζί είχε χθες χωριστές συνομιλίες με τους δύο αντιπάλους. Το Reuters μετέδωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είπε στον Φιγιόν πως τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας.

Ο Κοπέ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις εκκλήσεις για μια νέα ψηφοφορία.