Από 300 ως 510 χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο συριακό έδαφος πλήττονται από την παρατεινόμενη σύρραξη των ανταρτών με το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι συνθήκες της καθημερινής διαβίωσής τους έχουν φθάσει σε επίπεδο «ανθρωπιστικής κρίσης», ανακοίνωσε χθες η UNRWA του ΟΗΕ, ζητώντας 53 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της στο συριακό έδαφος.

«Από 300.000 ως 500.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες πλήττονται από τη σύγκρουση στη Συρία και έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο διευθυντής του παραρτήματος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Συρία, Μάικλ Κίνγκσλεϊ-Νάιναχ, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος εξέφρασε συγχρόνως την εκτίμηση ότι «ο αριθμός των Παλαιστίνων προσφύγων μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο», αποδίδοντας «και στις δύο παρατάξεις που συγκρούονται στη Συρία» την ευθύνη για τον θάνατο αμάχων.

Από την πλευρά του, ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπο Γκράντι δήλωσε ότι «ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 600 εκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να καλυφθεί από τους δωρητές της», αλλά επισήμανε πως η υπηρεσία έχει «άμεση ανάγκη 68 εκατ. δολάρια για να αποφύγουμε να έχουμε έλλειμμα τον επόμενο χρόνο», ενώ εστίασε στην αναγκαιότητα να υπάρξουν «περισσότερες συνεισφορές», ώστε να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των αμάχων τόσο στη Γάζα, όσο και στη Συρία.

Περίπου το 80% των Παλαιστίνιων προσφύγων στη Συρία βρίσκονται στην Δαμασκό.