Για την «ανάγκη αυστηρής τήρησης» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με την επίδειξη της δέουσας «αυτοσυγκράτησης από τις δύο πλευρές», συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνίας τους χθες το βράδυ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο ομόλογός του της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνομιλία του με τον κ. Κάμελ Αμρ, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος χαιρέτισε τους διπλωματικούς χειρισμούς του Καΐρου και προσωπικά του Αιγύπτιου Προέδρου Μόρσι, με «αποτέλεσμα την επίτευξη της συμφωνίας, που δίνει μια ευκαιρία για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και «τους σοβαρούς κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν και που απειλούν τη σταθερότητα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία», με τον κ. Αβραμόπουλο να εκφράζει την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της ελληνικής πλευράς στις προσπάθειες της Αιγύπτου για ομαλοποίηση της κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ενημέρωσε τον ομόλογο του της Αιγύπτου για τις συζητήσεις γύρω από το Παλαιστινιακό και την κατάσταση στη Συρία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κλείνοντας την τηλεφωνική συνομιλίας τους, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή και συντονισμό για όλες τις εξελίξεις.