Την κατάσταση στη Βενεζουέλα περιγράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας παράλληλα τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη χώρα μέχρι νεωτέρας.

Ο Τραμπ αναφέρεται στην προθυμία του Μαδούρο να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα μετά την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, αλλά και σε «στοχοποίηση» του Χουάν Γκουαϊδό από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Αναμένονται σήμερα μαζικές διαδηλώσεις. Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα μέχρι νεωτέρας» καταλήγει.

Εντωμεταξύ, ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε από την ΕΕ να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις κατά του καθεστώτος Μαδουρο, κάνοντας λόγο για «δικτατορία», την ώρα που η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας διαδηλώνει σήμερα για να πείσει τον στρατό να στρέψει την πλάτη στον πρόεδρο και να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί το λαό να κατέβει στους δρόμους από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα (6 με 8 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) για να παραλύσει την χώρα, χτυπώντας κατσαρόλες ή κρατώντας πλακάτ.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν το Σάββατο «οκτώ ημέρες» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας για να οργανώσει εκλογές. Ο Μαδούρο ξεκαθάρισε, σε συνεντεύξεις που έδωσε σήμερα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πως είναι θετικός στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές αλλά όχι σε προεδρικές, κάνοντας λόγο για εκβιασμό.