Ούτε ένα ούτε δύο… 227 χιλιάδες δολάρια καλείται να επιστρέψει στο κράτος η πρώην πρώτη κυρία των Φιλιππίνων Ιμέλντα Μάρκος. Το ποσό θεωρείται πως είχε υπεξαιρέσει ο σύζυγός της από το Επισιτιστικό Ταμείο των Φιλιππίνων.

Από το 1986 και την ανατροπή του προέδρου Φερντινάντ Μάρκος ύστερα από λαϊκή εξέγερση, κυβερνητική επιτροπή αρμόδια για τις υπεξαιρέσεις χρημάτων του δημοσίου από τον πρώην δικτάτορα, πέτυχε να επιστραφούν στα ταμεία του κράτους 85,64 δισεκατομμύρια πέσος. Τα χρήματα αυτά είχε καταθέσει η οικογένεια Μάρκος σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στην καταδικαστική απόφασή του σήμερα το δικαστήριο αναφέρει ότι ο Μάρκος είχε δώσει εντολή το 1983 στο Επισιτιστικό Ταμείο των Φιλιππίνων, που είναι αρμόδιο για την εισαγωγή ρυζιού, να του καταθέσει 10 εκατομμύρια πέσος στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Η 81 ετών Ιμέλντα, ως κληρονόμος του εκλιπόντος συζύγου της, καλείται να επιστρέψει το ποσό των 10 εκατομμυρίων πέσος (227.000 δολαρίων ΗΠΑ), μαζί με τους τόκους. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση.

Η Μάρκος επέστρεψε από την εξορία το 1991 και εξελέγη τον περασμένο Μάιο βουλευτής του κοινοβουλίου των Φιλιππίνων. Ο 52χρονος γιος της Φερντινάντ ο νεότερος εξελέγη γερουσιαστής και η κόρη της, η 56χρονη Ιμέ, εξελέγη κυβερνήτης της επαρχίας Ιλόκος Νόρτε, που θεωρείται προπύργιο της οικογένειας.