Τον Ιανουάριο του 2012, ο οίκος Sotheby’s δημοπράτησε ένα από τα εναπομείναντα 119 αντίτυπα του σπάνιου τόμου «Birds of America» του John James Audubon έναντι 7,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Κι αυτό είναι πράγματι το ακριβότερο βιβλίο που πουλήθηκε ποτέ στον κόσμο!
Η ιστορία βέβαια με τους συλλέκτες που δαπανούν τεράστια ποσά για να βάλουν στο χέρι τα σπάνια και συλλεκτικά κομμάτια του πλανήτη δεν είναι καινούρια, ούτε και τελειώνει εδώ.
Ας δούμε μια σειρά από αντικείμενα που σημείωσαν ρεκόρ τιμής στην κατηγορία τους, κάνοντάς τα το «Άγιο Δισκοπότηρο» του πάμπλουτου συλλέκτη…
Ο ακριβότερος πίνακας: «Γυμνό, Πράσινα Φύλλα και Προτομή» – Πάμπλο Πικάσο
Πλειοδοτούσα προσφορά: 106,5 εκατομμύρια δολάρια – 2010
Μόλις 8 λεπτά χρειάστηκαν για να τεθεί το νέο ρεκόρ σε τιμή έργου τέχνης! Στις 4 Μαΐου 2010 ο οίκος Christie’s δημοπράτησε τον περίφημο πίνακα του Πικάσο του 1932 και η πλειοδοτούσα προσφορά ήταν τέτοια που δεν σήκωνε αντίρρηση. Το προηγούμενο ρεκόρ τιμής έργου τέχνης κατείχε ο γλύπτης Τζιακομέττι, με το έργο του «Walking Man I» να συγκεντρώνει 104,3 εκατ. δολάρια…
Το ακριβότερο ρούχο: Το φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε «Happy Birthday Mr. President»
Πλειοδοτούσα προσφορά: 1,26 εκατομμύρια δολάρια – 1999
Όταν η Marilyn Monroe ευχόταν τραγουδιστά «χρόνια πολλά» στον πρόεδρο Κένεντι στις 19 Μαΐου 1962, φορούσε το εφαρμοστό αυτό φόρεμα με τους πολύτιμους λίθους, το οποίο κόστιζε στην εποχή του 12.000 δολάρια. Η αγορά έγινε από τη νεοϋορκέζικη εταιρία συλλεκτικών ειδών με το εμφατικό όνομα «Gotta Have It!»…
Το ακριβότερο χειρόγραφο: Ο «Codex Hammer» του Λεονάρντο ντα Βίντσι
Πλειοδοτούσα προσφορά: 30,8 εκατομμύρια δολάρια – 1994
Ως η απόλυτη αναγεννησιακή φιγούρα, ο ντα Βίντσι κατέγραφε ακούραστα τις σκέψεις και τους συλλογισμούς του κρατώντας ημερολόγιο σε όλη του σχεδόν τη ζωή. Ένα από τα γνωστότερα ημερολόγια του Λεονάρντο είναι ο «Codex Hammer», που πήρε το όνομά του από τον βρετανό ευγενή που απέκτησε το 72 σελίδων βιβλιαράκι το 1717. Ο «Codex Hammer» αποκτήθηκε από τον Bill Gates για το ποσό-ρεκόρ, ο οποίος 3 χρόνια αργότερα δημοσίευσε μια ψηφιοποιημένη εκδοχή του ιστορικού ημερολογίου για να μπορεί να το απολαύσει όλος ο κόσμος…
Το ακριβότερο μουσικό όργανο: Βιολί Guarneri del Gesù
Πλειοδοτούσα προσφορά: 3,9 εκατομμύρια δολάρια – 2007
Τον Antonio Stradivari, τον ξακουστό ιταλό κατασκευαστή εγχόρδων, τον έχουμε ακούσει όλοι. Ήταν ωστόσο ο εγγονός ενός από τους βοηθούς του Stradivari, ο Bartolomeo Giuseppe Antonio Guarnieri, που κατέχει το ρεκόρ τιμής στα μουσικά όργανα! Το 250 ετών βιολί, ένα από τα 250 κομμάτια του οργανοποιού που σώζονται μέχρι σήμερα, αγοράστηκε από ρώσο δικηγόρο και παραχωρήθηκε στον φημισμένο μαέστρο Pinchas Zukerman για να ξανακουστεί έπειτα από 70 χρόνια, κατά τη διάρκεια ιδιωτικού κονσέρτου στη Μόσχα.
Η ακριβότερη τούφα μαλλιών: Έλβις Πρίσλεϊ
Πλειοδοτούσα προσφορά: 115.000 δολάρια – 2002
Πέρα από την αμίμητη μουσική και τους «ταλαντευόμενους» γλουτούς του, ο Elvis Presley ήταν γνωστός και για το μαλλί του. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που μια πλεξούδα από τα μαλλιά του «βασιλιά» του Rock ‘n’ Roll θα συγκέντρωνε περισσότερα χρήματα από τα μαλλιά του Τζον Λένον (48.000 δολάρια), του Κένεντι (3.000 δολάρια) και του Μπετόβεν (7.300 δολάρια) μαζί!
Η ακριβότερη αρχαιότητα: «Η Άρτεμις και το Ελάφι» της ρωμαϊκής περιόδου
Πλειοδοτούσα προσφορά: 28,6 εκατομμύρια δολάρια – 2007
Όταν εργάτες ξέθαβαν από εργοτάξιο το μπρούτζινο αυτό άγαλμα των 2.000 ετών στη Ρώμη του 1920, δεν θα μπορούσαν ποτέ να μαντέψουν ότι θα γινόταν το ακριβότερο άγαλμα που θα πουλιόταν ποτέ σε δημοπρασία! Η θεά του κυνηγιού, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου, δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 7 εκατομμύρια δολάρια…
Το ακριβότερο αυτοκίνητο: Ferrari 250 Testa Rossa του 1957
Πλειοδοτούσα προσφορά: 12,2 εκατομμύρια δολάρια – 2009
Μόνο 21 τέτοια κομψοτεχνήματα υπάρχουν ακόμα στον πλανήτη, με την αγωνιστική τους ιστορία να είναι περίφημη: η Testa Rossa κέρδισε τους 10 από τους 19 διεθνείς αγώνες όπου συμμετείχε από το 1958-1961, δεν είναι αυτός ωστόσο ο λόγος για την περιουσία που κοστίζει. Είναι ο απαράμιλλος σχεδιασμός της, «δώρο» στην αυτοκίνηση από τον γνωστό ιταλό κατασκευαστή Sergio Scaglietti, που την κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό…
Το ακριβότερο έπιπλο: Το ερμάρι Badminton
Πλειοδοτούσα προσφορά: 36 εκατομμύρια – 2004
Το φλωρεντινό αυτό ντουλάπι του 18ου αιώνα, φιλοτεχνημένο με αμέθυστο, αχάτη και άλλους πολύτιμους λίθους, πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι παρέμεινε στο Badminton της Αγγλίας για πάνω από δύο αιώνες. Κατείχε μάλιστα και το προηγούμενο ρεκόρ τιμής επίπλου σε δημοπρασία, αφού το 1990 είχε «πιάσει» τα 16,59 εκατομμύρια. Επόμενο λοιπόν ήταν να θέσει και το νέο ρεκόρ το 2004, όταν ο πρίγκιπας Hans Adam II του Λιχτενστάιν το αγόρασε για να το δωρίσει στο Μουσείο Λιχτενστάιν της Αυστρίας.
Το ακριβότερο διαμάντι: Wittelsbach
Πλειοδοτούσα προσφορά: 23,4 εκατομμύρια δολάρια – 2008
Το 35,56 καρατίων μπλε διαμάντι, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ήταν στην προίκα της κόρης του βασιλιά Φιλίππου IV της Ισπανίας. Στη συνέχεια άλλαζε συνεχώς χέρια μεταξύ των ευγενών της Αυστρίας και της Βαυαρίας, ενώ ο οίκος Christie’s προσπάθησε ανεπιτυχώς να το πουλήσει το 1931, δεν βρήκε ωστόσο αγοραστές. Το διαμάντι εξαφανίζεται στη συνέχεια για μερικές δεκαετίες, για να εμφανιστεί ξανά το 1962 και να το αποκτήσει ανώνυμος συλλέκτης το 1964…
Το ακριβότερο αθλητικό ενθύμιο: το μπαλάκι του μπέιζμπολ του Mark McGwire
Πλειοδοτούσα προσφορά: 3 εκατομμύρια δολάρια – 1999
Ο «κολοσσός» του baseball που άκουγε στο όνομα Mark McGwire κατείχε μπόλικα ρεκόρ στο άθλημα. Μοιραία λοιπόν ένα από τα μπαλάκια του θρύλου θα γινόταν συλλεκτικό και θα πλήρωνε 3 εκατομμύρια δολάρια ο κομίστας και μουσικός παραγωγός Todd McFarlane για να το αποκτήσει…