Ακόμα και αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία- σενάριο που όλοι απεύχονται- θα πρέπει να ρυθμίσει τον λεγόμενο «λογαριασμό» του διαζυγίου, όπως υπενθύμισε ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες.
«Πάντα λέμε ένα απλό πράγμα: όλες οι δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως χώρας μέλους της ΕΕ θα πρέπει να γίνουν σεβαστές», μολονότι «θα είναι πιο δύσκολο να γίνουν σεβαστές στην περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία» υπογράμμισε στη συνέντευξή του αυτή που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, στην πολωνική Rzeczpospolita και στην εφημερίδα του Λουξεμβούργου Luxemburger Wort, και αποσπάσματά της μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες για το Brexit, την οποία απέρριψε το βρετανικό κοινοβούλιο, προβλέπει κυρίως τη ρύθμιση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Βρετανία στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού (2014-2020), ο οποίος καλύπτει επίσης τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται από τη συμφωνία. Στο κείμενο αυτό δεν υπάρχουν αριθμοί όσον αφορά τον λογαριασμό, αλλά μια μέθοδος υπολογισμού. Η βρετανική κυβέρνηση αναφέρθηκε σε ένα ποσό μεταξύ των 40 και των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε από την ΕΕ.
Ο Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι οι δεσμεύσεις αυτές έχουν νομικό χαρακτήρα από πλευράς διεθνούς δικαίου και εξέφρασε την εκτίμηση πως η Βρετανία θα σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής επανέλαβε επίσης ότι η επόμενη κίνηση για να αρθεί το αδιέξοδο για την οριστική υιοθέτηση μιας συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ θα πρέπει να έρθει από τους Βρετανούς, οι οποίοι «βρίσκονται αντιμέτωποι με την αλήθεια» και «χρειάζονται χρόνο». «Πιστεύω ότι μια συντεταγμένη συμφωνία θα είναι εν γένει σύμφωνη με τη συνθήκη που υπάρχει ήδη» δήλωσε ο Μπαρνιέ, αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες.
Μια προσωρινή δικλείδα ασφαλείας (backstop) για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό, επισήμανε εξάλλου ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα πρόταση για το backstop αποτελεί τη μόνη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι.
«Το ζήτημα να περιοριστεί το backstop χρονικά έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτή που έχουμε είναι η μόνη πιθανή επιλογή επειδή μια ασφάλεια δεν έχει καμία χρησιμότητα αν είναι περιορισμένη χρονικά» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να κινούνται γρήγορα στην περίπτωση επίτευξης συμβιβαστικής λύσης όσον αφορά την πολιτική διακήρυξη, το μη δεσμευτικό κείμενο που θα συνοδεύει την συνθήκη αποχώρησης και που περιγράφει το πλαίσιο της σχέσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μετά το Brexit, όπως επισημαίνει η Luxemburger Wort.
Η διαφωνία στους κόλπους της βρετανικής πολιτικής τάξης αναζωπυρώνει τους φόβους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και οι 27 έχουν εντείνει τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτό το σενάριο. Εκατοντάδες τελωνεία έχουν δημιουργηθεί, κυρίως στις κοντινές χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα ληφθούν επίσης μέτρα «ώστε να μπορούν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα» όπως τόνισε ο Μπαρνιέ.
Τίμερμανς: Το backstop είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τη βρετανική κυβέρνηση
Η ΕΕ δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για το δίκτυ ασφαλείας, το λεγόμενο ‘backstop’ στη συμφωνία του Brexit με τη βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς σε εκδήλωση στην Κρακοβία της Πολωνίας. «Θα στηρίξουμε την Ιρλανδία… το backstop είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε με τη βρετανική κυβέρνηση» είπε.