Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε από το Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να αποφύγουν την κλιμάκωση των βιαιοτήτων στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τις δύο πλευρές να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπός του.

«Ο γενικός γραμματέας ζήτησε να αποκλιμακωθεί άμεσα η ένταση», δήλωσε ο Μάρτιν Νεσίρκι. «Οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σχετικά με τη διασφάλιση της προστασίας των αμάχων», πρόσθεσε ο Νεσίρκι.

Στο μεταξύ, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ ζήτησε «την άμεση κατάπαυση» των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε κλιμάκωσης.

Η Αίγυπτος «καταδικάζει τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας» και ζητεί «τον άμεσο τερματισμό τους», αναφέρει ο Αμρ σε ανακοίνωσή του.

Ο αιγύπτιος υπουργός προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ κατά «μιας κλιμάκωσης και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεών της στη σταθερότητα της περιοχής».

Από την πλευρά του, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), στο οποίο ανήκει ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι προειδοποίησε ότι το Κάιρο «δεν θα επιτρέψει πλέον οι Παλαιστίνιοι να είναι θύματα μιας ισραηλινής επίθεσης, όπως στο παρελθόν».

Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, απαιτούν «μια άμεση αραβική και διεθνή δράση ώστε να τερματιστούν οι σφαγές», προσθέτει το PLJ. «Το Ισραήλ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει παγκοσμίως και κυρίως στην Αίγυπτο», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.