Tο Ισραήλ προειδοποιεί ότι θα κλιμακώσει τη στρατηγική της «αποτροπής» μετά τον τελευταίο γύρο της βίας με τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να δεχθούμε να υποστεί βλάβη η καθημερινότητα των πολιτών από τη δική μας πλευρά των συνόρων, και σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη αλλά και να την ενισχύσουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Περισσότεροι από 100 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Η Παλαιστινιακή οργάνωση του Ισλαμικού Τζιχάντ δήλωσε ότι εκτόξευσε τους περισσότερους από αυτούς. Το Ισραήλ απάντησε με πλήγματα στο έδαφος και αεροπορικές επιδρομές από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι Παλαιστίνιοι στον παραθαλάσσιο αυτό θύλακα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στην Γάζα δήλωσε ότι η πιο πρόσφατη απώλεια ήταν ένας μαχητής που πέθανε σήμερα από τα τραύματα που υπέστη σε μια αεροπορική επιδρομή το Σάββατο.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι αεροπορικές επιδρομές έχουν γίνει εναντίον 15 στόχων από το Σάββατο.

Ο Μπαράκ είπε ότι το Ισραήλ θα λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των στρατιωτών που περιπολούν στα σύνορα, αρνήθηκε όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Νομίζω ότι όποιος παρατηρεί τα πράγματα κατανοεί ότι ο καιρός για μια ευρύτερη επιχείρηση έρχεται πλέον πιο κοντά», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Παιδείας Γκίντεον Σάαρ και υπογράμμισε ότι τα κύματα βίας έχουν γίνει πιο συχνά. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ βομβάρδισε τρεις στόχους στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας, αφού 15 ρουκέτες και οβίδες έπεσαν την Δευτέρα στο έδαφός του, παρά την ανακοίνωση ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων ότι είναι πρόθυμες να τηρήσουν μια ανεπίσημη ανακωχή.