Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Ρωσία μετά τη δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός βίντεο που δείχνει ένα μωρό 12 εβδομάδων να κλαίει έχοντας μια πιπίλα κολλημένη με σελοτέιπ στο στόμα του. Το περιστατικό συνέβη στο κέντρο περιγεννητικής φροντίδας Khadi Ugurchieva στο Ναζράν.

Εκπρόσωποι του κέντρου απέκλεισαν το ενδεχόμενο η ταινία να τοποθετήθηκε στο στόμα του νεογέννητου από γιατρό ή νοσοκόμα. Ανέφεραν, επίσης, πως το νεογνό ήταν σε αυτήν την κατάσταση για λίγα λεπτά μέχρι να εντοπιστεί από νοσοκόμα που του αφαίρεσε την ταινία από το στόμα. Η μητέρα του που συνήθως βρίσκεται στο πλευρό του, απουσίαζε εκείνη τη στιγμή, με τους ανθρώπους της κλινικής να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο το σελοτέιπ να τοποθετήθηκε στο στόμα του βρέφους από τον άνθρωπο που τράβηξε και δημοσίευσε το βίντεο.

Τα πλάνα δημοσίευσε στο Instagram μια μητέρα η οποία ανέφερε: «Όσοι είναι νευρικοί καλύτερα να μην το δουν! Αυτό είναι ένα κέντρο περιγεννητικής φροντίδας. Το μωρό είναι τώρα στο θάλαμο, σε ένα κρύο δωμάτιο χωρίς καλοριφέρ. Η μητέρα του δεν είναι εδώ! Η πιπίλα του είναι κολλημένη με σελοτέιπ στο στόμα του παρά το γεγονός ότι το αγοράκι έχει πρόβλημα στους πνεύμονες».

Το οικτρό θέαμα προκάλεσε οργισμένα σχόλια με τους χρήστες να ζητούν την παρέμβαση της αστυνομίας. «Το καημένο το παιδί μόλις γεννήθηκε και ήδη έχει βιώσει την κακομεταχείριση», έγραψε χαρακτηριστικά κάποιος.

Η επικεφαλής ιατρός του κέντρου, Khadi Ugurchieva, αναφερόμενη στο περιστατικό είπε: «Η νοσοκόμα απουσίαζε από το θάλαμο για τρία έως πέντε λεπτά. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνέβη αυτό και έγινε το βίντεο. Το σελοτέιπ δεν προκάλεσε σωματική βλάβη στο παιδί. Προκάλεσε ωστόσο ηθική βλάβη. Βλάπτει επίσης τους υπαλλήλους του κέντρου και τους ασθενείς που νοσηλεύονται εδώ».

Το νοσοκομείο έχει ξεκινήσει εσωτερικό έλεγχο προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, ενώ οι αρχές παρ’ ότι δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως, λέγεται πως έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Moskovsky Komsomolets μια μητέρα της οποίας το όνομα δεν έγινε γνωστό ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη της στην αστυνομία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές.