Μια εναλλακτική λύση για την διαχείριση του άγχους και του θυμού προσφέρει η ολλανδική εταιρεία CarSmash. Οι πελάτες της φορούν τον εξοπλισμό ασφαλείας που τους παρέχει η εταιρεία, εφοδιάζονται με βαριοπούλες, μπαστούνια του μπέιζμπολ και του γκολφ και ξεσπούν πάνω σε παλιά αυτοκίνητα που βρίσκονται σε μάντρα!
Η θεραπεία καταστροφής προωθείται ως εργαλείο για την καταπολέμηση του άγχους και της οργής και η CarSmash αποκαλεί την υπηρεσία που προσφέρει ως «την απόλυτη δραστηριότητα διαχείρισης του θυμού».
«Είναι σαν τον θυμό που σου βγαίνει όταν βρίσκεσαι εγκλωβισμένος σε μποτιλιάρισμα. Είναι καλό λοιπόν να σπας άλλα αυτοκίνητα έχοντας αυτό κατά νου», αναφέρει στο BBC μια γυναίκα που επισκέπτεται την CarSmash. «Είναι πιο δύσκολο απ’ όσο πίστευα, αλλά πιο ικανοποιητικό απ’ όσο περίμενα, οπότε υπάρχει μια καλή ισορροπία», προσθέτει.
«Μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε πως είναι να σπας ένα αυτοκίνητο. Είμαστε συμβουλευτική εταιρεία και ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση με τα προβλήματα και την αγανάκτηση των ανθρώπων», σημειώνει ένας άλλος πελάτης της CarSmash την ώρα που ξεσπά πάνω σε ένα τετράτροχο.
«Πιστεύω ότι η CarSmash είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εκτόνωσης του θυμού. Αντί να το κάνεις στο δρόμο ή κάπου που δεν επιτρέπεται, μπορείς να το κάνεις στη μάντρα μας με νόμιμο τρόπο», τονίζει ο CEO της εταιρείας, Marlijn Boshuizen.
Υπάρχουν όμως και αντιρρήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη μέθοδο. Για παράδειγμα, το φιλανθρωπικό ίδρυμα ψυχικής υγείας Mind, συνιστά την ψυχοθεραπεία ως πιο ενδεδειγμένη λύση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όλοι μας αισθανόμαστε θυμό κατά περιόδους – είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διερευνήσετε τα αίτια του θυμού σας καθώς και τρόπους να τον διαχειριστείτε».
Μιλώντας στο BBC η ψυχολόγος Joanna Pantazi εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την εκτόνωση του θυμού με την μέθοδο που προτείνει η CarSmash. «Για να είμαι ειλικρινής είναι κάτι που με τρομάζει. Ξέρετε, τώρα είναι αυτοκίνητα, μετά μπορεί να είναι κάτι άλλο», λέει. «Είναι διαφορετικό αν μια παρέα φίλων ή μια ομάδα συναδέλφων το κάνουν αυτό μια φορά. Εξακολουθεί όμως να είναι κάπως περίπλοκο γιατί μπορεί να τους αρέσει και στη συνέχεια να θέλουν να εκφράζουν το θυμό τους με αυτόν τον τρόπο. Και μετά δίνετε στον εαυτό σας το μήνυμα πως αυτό είναι ΟΚ αντί να χρησιμοποιήσετε πιο παραγωγικές μεθόδους. Για παράδειγμα, να ηρεμήσετε τον εαυτό σας, να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, να έχετε επίγνωση του τι συμβαίνει, να κάνετε ένα διάλειμμα αντί να σπάτε πράγματα».