Η χθεσινή τηλεμαχία μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ που διεξήχθη στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, κάλυψε κυρίως θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρόλο που δεν απουσίασαν και αναφορές στην οικονομία και σε άλλα εσωτερικά ζητήματα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, Ρόλφ Μίτσενιχ, του SPD, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διαπιστώνει διαφορές μεταξύ των δύο υποψήφιων Προέδρων των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη που χαραχώρησε στο δημόσιο ραδιόφωνο SWR σχολίασε πως «ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κάνει σαφές πως έχει στόχο και πάλι να τονίσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο και ότι θα απαιτήσει από τους εταίρους του να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στους εξοπλισμούς. Και πιθανότατα είναι πολύ πιο πρόθυμος να ξανακάνει τις ΗΠΑ, δύναμη επεμβάσεων».

«Είναι αλήθεια πως θα έπρεπε να προβληματιστούμε, ακόμη και να ανησυχήσουμε για το πως οι ΗΠΑ υπό έναν Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο θα χειριστούν το θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού αλλά και της αντιπυραυλικής άμυνας. Το θέμα δεν θα προχωρούσε όπως προχώρησε επί προεδρίας Ομπάμα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός βλέπει θετικά την περίπτωση που το Ιράν θα ήθελε να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ενώ θεωρεί ότι η Γερμανία θα έπρεπε να στηρίξει μια τέτοια εξέλιξη. Επισήμανε δε, πως ανεξάρτητα από το ποιος θα αναδειχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών στις 6 Νοεμβρίου, πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία θα παραμείνει δύσκολη.