Πιθανόν να μη θέσει υποψηφιότητα για μία τρίτη θητεία στην προεδρία της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Φέντεραλ Ριζέρβ), ο Μπεν Μπερνάνκι, ακόμη και αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κερδίσει τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, αναφέρουν οι «New York Times».

Η θητεία του Μπερνάνκι ως προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ λήγει τον Ιανουάριο του 2014, ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα ανανεώσει τη θητεία του εάν κερδίσει την προεδρία.

Ο Μπερνάνκι, ο οποίος διορίσθηκε για πρώτη φορά επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεώτερο και ο Ομπάμα τον διατήρησε στη θέση για μια δεύτερη θητεία, έχει αρνηθεί να δηλώσει δημοσίως αν θα δεχόταν άλλη μια τετραετή θητεία.

«Δεν έχω να σας δώσω κάποια απόφαση ή κάποια πληροφορία για τα προσωπικά μου σχέδια», είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε όταν η Φέντεραλ Ριζέρβ είχε ανακοινώσει ένα νέο γύρο αγορών ομολόγων για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι μη συμβατικές προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να τονώσει την ανάπτυξη έχουν επικριθεί από πολλούς Ρεπουμπλικανούς και μερικούς οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι απειλούν με πληθωρισμό στο μέλλον και ενθαρρύνουν τις σπατάλες στην Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, έχει ήδη κάνει σαφές ότι θέλει να αποχωρήσει ως το τέλος του χρόνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου του Ομπάμα για να αντικαταστήσει τον Μπερνάνκι, μολονότι η φήμη του ότι δεν είναι ομαδικός παίκτης μπορεί να λειτουργήσει εναντίον του, σύμφωνα με τους «New York Times».