Ο αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμετρήθηκε με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνει, στη Φλόριντα για την τρίτη και τελευταία τηλεμαχία , με κύριο θέμα την εξωτερική πολιτική, λίγο πριν τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Νοεμβρίου 2012.
Όσον αφορά τον ισλαμικό εξτρεμισμό, ο Ρόμνεϊ δήλωσε ότι «Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό το χάος. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη και ισχυρή στρατηγική που θα βοηθήσει τον ισλαμικό κόσμο και άλλα μέρη να απορρίψουν τον βίαιο εξτρεμισμό. Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να βοηθήσουμε τον μουσουλμανικό κόσμο να καταφέρει να απαρνηθεί τον εξτρεμισμό».
Από την πλευρά του ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί ο Ρόμνεϊ λέγοντας ότι «όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική, φαίνεται ότι θέλετε (το κόμμα του Ρόμνεϊ) να υιοθετήσετε την εξωτερική πολιτική της δεκαετίας του 1980, την κοινωνική πολιτική του 1950 και την οικονομική πολιτική του 1920. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με σεβασμό στη Μέση Ανατολή, είναι υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή ηγεσία, όχι μια λάθος και απερίσκεπτη ηγεσία και δυστυχώς αυτή τη θέση έχει υιοθετήσει η εκστρατεία (Ρόμνεϊ), κάτι που δεν αποτελεί μια πετυχημένη συνταγή για την αμερικανική δύναμη».
Πρόσθεσε επίσης ότι όσα είχαν γραφτεί στις εφημερίδες σχετικά με τη συμφωνία συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, είναι αναληθή.
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και τις συνεχόμενες συγκρούσεις, ο Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε ότι «δεν θέλω ο στρατός μας να συμμετέχει στη Συρία. Δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να σταλούν στρατεύματα στην περιοχή, στην προκειμένη φάση και ούτε επιθυμώ να γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον».
Σε απάντηση, ο Ομπάμα είπε ότι «ο Κυβερνήτης Ρόμνεϊ ανέφερε ότι δεν έχει διαφορετικές ιδέες, γιατί κάνουμε ακριβώς αυτό που πρέπει, δηλαδή προσπαθούμε να προωθήσουμε μια μεσαία συριακή ηγεσία και μια αποτελεσματική μετάβαση, που θα ωθήσει τον Άσαντ εκτός. Αυτό είναι το είδος της ηγεσίας που έχουμε δείξει έως τώρα και έτσι θα συνεχίσουμε».
Στη συνέχεια, ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε ότι η Αμερική είναι αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει να δοθεί ένα τέρμα στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο αμερικανικός στρατός επειδή είναι «αβέβαιο τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».
Αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ, ο Ρόμνεϊ δήλωσε ότι «ξέρω πώς να δημιουργήσω 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας».
Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Αμερική παραμένει ένα σημαντικό έθνος.
«Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρότερη Αμερική και είναι ήδη ισχυρότερη σε σχέση με όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Αφού δώσαμε ένα τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ, είμαστε σε θέση να επαναπροσδιορίσουμε την προσοχή μας όχι μόνο στην απειλή που προβάλει η τρομοκρατία αλλά και να ξεκινήσουμε μια μεταβατική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Μας επέτρεψε επίσης να επικεντρωθούμε στις συμμαχίες και τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, που επί μία δεκαετία είχαν παραμεληθεί».
Αναφερόμενος στον αντίπαλό του, ο Ομπάμα ανέφερε ότι ο Ρόμνεϊ έχει υιοθετήσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, κατά την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας και οι πολιτικές που ακολουθεί είναι λανθασμένες και ριψοκίνδυνες.
Τέλος, ο Ρόμνεϊ τόνισε χαρακτηριστικά «σκοπός μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται εν ειρήνη. Θέλουμε ένα ειρηνικό πλανήτη, θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν ειρηνικά και να ξέρουν ότι έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό και εποικοδομητικό μέλλον, χωρίς πολέμους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και κύβος της ηγεσίας για την προώθηση των αρχών της ειρήνης, έπεσε στα χέρια της Αμερικής. Δεν ζητήσαμε κάτι τέτοιο, αλλά είναι τιμή μας. Αλλά προκειμένου να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις αρχές της ειρήνης, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και η αρχή για αυτό είναι μια ισχυρή εγχώρια οικονομία αλλά δυστυχώς η οικονομία δεν είναι ισχυρότερη».