Πρέπει να είναι το ακριβέστερο «μοντέλο» του HMS Victory που φτιάχτηκε ποτέ και αναμένεται να πουληθεί προς σχεδόν 37.000 ευρώ. Ο αφοσιωμένος μοντελιστής Tim Davies αφιέρωσε περισσότερα από δέκα χρόνια για την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού, αφού πρώτα είχε κάνει σχολαστική έρευνα.

Το προϊόν των κόπων του είναι μία μινιατούρα με μήκος περίπου 60 εκατοστά σε κλίμακα 1 προς 96 του πλοίου του Lord Nelson, ενώ στο κατάστρωμα υπάρχουν ακόμα και οι μινιατούρες του ίδιου και του Captain Thomas Hardy.

Ο 74χρονος Davies κράτησε το δημιούργημά του για τον εαυτό του επί 15 χρόνια αλλά πλέον αποφάσισε να το πουλήσει για να συγκεντρώσει χρήματα που θα διαθέσει για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των εγγονιών του.

Το μοντέλο είναι τόσο ακριβές που πιστεύεται πως αποτυπώνει το Victory όπως ήταν στις 19 Ιανουαρίου του 1805, στις 15:45 ακριβώς!

Μέσω της έρευνάς του ο Davies διαπίστωσε πως εκείνη την ημέρα το Victory βρισκόταν ανοιχτά της Σαρδηνίας καθώς ο Nelson προετοιμαζόταν για την επίθεση κατά του γαλλικού στόλου στη Μεσόγειο.

Ο 74χρονος συγκέντρωσε αναφορές για τον καιρό και τη θάλασσα ώστε να μπορέσει να τοποθετήσει το πλοίο ακριβώς στη θέση που βρισκόταν και με την κατεύθυνση που βρισκόταν με απόκλιση εννέα μέτρων!

Χρησιμοποίησε ιστορικές φωτογραφίες για να έχει εικόνα της τοπογραφίας της Σαρδηνίας το 1805 και ανέθεσε σε έναν ειδικό να φτιάξει το background.

Το σκάφος έχει τοποθετηθεί σε ένα ειδικά σχεδιασμένο γυάλινο δοχείο σφραγισμένο αεροστεγώς, με ελεγχόμενη θερμοκρασία και με ειδικό φωτισμό που αναδεικνύει τα χρώματα της θάλασσας.

Πίσω από το Victory είναι ζωγραφισμένες οι φρεγάτες Active και Seahorse που έφτασαν για να ενημερώσουν τον Nelson για τις κινήσεις του γαλλικού στόλου.

Τα πανιά είναι φτιαγμένα από λινό και για την ολοκλήρωσή τους ο Davies χρησιμοποίησε τη ραπτική μηχανή της γυναίκας του.

Δείτε τις φωτογραφίες…