Οι τέσσερις στους δέκα Καναδούς υποστηρίζουν την ιδέα μίας στρατιωτικής επέμβασης με στόχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έναντι έξι Αμερικανών στους δέκα, όπως προκύπτει από μια σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε χθες στον Καναδά και καταδεικνύει την πάγια διάσταση απόψεων ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη.
Στην ερώτηση εάν θα υποστήριζε μία προληπτική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, το «μαύρο πρόβατο» για την πολιτική της Ουάσιγκτον, το 41% των Καναδών απάντησε θετικά, έναντι του 59% των Αμερικανών.
Υποστηρικτής της αυστηρής αντιμετώπισης της Τεχεράνης και στενός σύμμαχος του Ισραήλ, η κυβέρνηση του συντηρητικού Στέφεν Χάρπερ εξέπληξε τους πάντες ανακοινώνοντας στις αρχές Σεπτεμβρίου την απέλαση των διπλωματών του Ιράν από την Οτάβα και το κλείσιμο της πρεσβείας της χώρας.
Η έρευνα της εταιρείας Ipsos Reid σχετικά με τις τάσεις της κοινής γνώμης στις δύο χώρες, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Globe and Mail, καταδεικνύει πάντως μια μετεξέλιξη στην κοινή γνώμη του Καναδά, χώρας κατά παράδοση φιλειρηνικής, στην οποία εξάλλου γεννήθηκε η ιδέα των κυανόκρανων.
Σύμφωνα με τον Ράντγιαρντ Γκρίφιθς, υπεύθυνο του οργανισμού Munk Debates, η γνώμη των Καναδών έχει μεταβληθεί αρκετά έπειτα από την ένοπλη συμμετοχή της Οτάβα στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη: «ίσως οι Καναδοί αισθάνονται πλέον πιο άνετα με την ιδέα της χρήσης όπλων τους ως μέσου σε διεθνείς επεμβάσεις», δηλώνει.
Στην έρευνα υπογραμμίζεται επίσης η γεωγραφική διαίρεση της καναδικής κοινής γνώμης: στις δυτικές επαρχίες, όπου εντοπίζεται και το προπύργιο του συντηρητικού Χάρπερ, την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν υποστηρίζει το 54%, ενώ μόλις το 35% των κατοίκων του Κεμπέκ, το 39% αυτών του Οντάριο, αμφότερες στα ανατολικά, τάσσονται υπέρ μίας τέτοιας ένοπλης δράσης.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε επί ενός στατιστικού δείγματος 1.007 Καναδών και 1.002 Αμερικανών, με περιθώριο σφάλματος 3,5 μονάδων.