Με το Νόμπελ οικονομίας που δόθηκε σήμερα σε δύο Αμερικανούς επιστήμονες ολοκληρώθηκε η φετινή απονομή των βραβείων που δίνονται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες ή φορείς που διακρίνονται στην Ιατρική, τη Φυσική, τη Χημεία, τη Λογοτεχνία, την Ειρήνη και την Οικονομία.
Το Νόμπελ Οικονομίας μοιράστηκαν οι Αμερικανοί επιστήμονες Άλβιν Ροθ και Λόιντ Σάπλεϊ, από το Harvard και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αντίστοιχα, για την έρευνά τους που αφορά τη διασύνδεση διαφορετικών οικονομικών παραγόντων όπως οι μαθητές και σχολεία ή δωρητές οργάνων με ασθενείς.
Οι περισσότερες αντιδράσεις- όπως είναι μάλλον αναμενόμενο- αφορούν το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη συμβολή της στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στην Ευρώπη.
Το Νόμπελ Ειρήνης είναι το μόνο από τα βραβεία που απονέμεται στο Όσλο, από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ, ενώ τα υπόλοιπα απονέμει η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη.
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας πήγε φέτος στην Κίνα και τον συγγραφέα Μο Γιαν, με το σκεπτικό πως «με τον ρεαλισμό του ενώνει τις λαϊκούς μύθους, την ιστορία και το σύγχρονο». Ο Γιαν γεννήθηκε το 1955 στην επαρχία Σαντόνγκ της βορειοανατολικής Κίνας από μια φτωχή οικογένεια που μετά βίας μπόρεσε να μεγαλώσει τα τέσσερά της παιδιά.
Σε δύο Αμερικανούς επιστήμονες απονεμήθηκε και το Νόμπελ Χημείας. Οι Robert J. Lefkowitz και Brian K. Kobilka τιμήθηκαν για τις έρευνές στους στον τομέα των υποδοχέων G-πρωτεϊνών.
Το Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν ο Γάλλος Σερζ Αρός και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Ουάινλαντ για τη δουλειά τους στον τομέα της κβαντικής οπτικής.
Τέλος, το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στον Ιάπωνα Σίνγια Γιαμανάκα και τον Βρετανό Τζον Γκέρντον για την έρευνά τους στον τομέα του πυρηνικού αναπρογραμματισμού, μίας τεχνικής που επιτρέπει την μετατροπή των ενηλίκων κυττάρων σε βλαστοκύτταρα, ικανά να σχηματίσουν κάθε είδους ιστού του ανθρωπίνου σώματος.