«Έτοιμη» δηλώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να αντιμετωπίσει τον χειμώνα στη Συρία και την περιοχή, όμως αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ακόμη πολλές δυσκολίες όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από την συριακή κρίση.

Οι συγκρούσεις στη Συρία ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011, όμως για την UNHCR «η κρίση των προσφύγων» δεν άρχισε παρά την άνοιξη του 2012, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος του οργανισμού.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η κατάσταση θα είναι βιώσιμη» για τους σύρους πρόσφυγες χάρη κυρίως στη διανομή κουβερτών, πρόσθεσε η Φλέμινγκ διευκρινίζοντας ότι η UNHCR προβλέπει να διαθέσει 64 εκατομμύρια δολάρια (49 εκ. ευρώ) για να εφαρμόσει το χειμερινό της σχέδιο.

Στην Ιορδανία, όπου ο οργανισμός εκτιμά ότι θα έχουν καταφύγει 250.000 πρόσφυγες από τη Συρία μέχρι το τέλος του 2012, η UNHCR θα διανείμει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο επιπλέον οικονομική βοήθεια στις πιο ευάλωτες οικογένειες: μεταξύ 70 και 140 δολαρίων (54 και 108 ευρώ), που θα προστεθούν στην τρέχουσα μηνιαία βοήθεια που κυμαίνεται από 64 ως 150 δολάρια (49 και 115 ευρώ).

Η UNHCR θα διανείμει επίσης προϊόντα τα οποία οι πρόσφυγες θα μπορούν να ανταλλάξουν σε κάποια καταστήματα με ζεστά ρούχα και χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση του ψύχος.

Στον καταυλισμό προσφύγων Ζάαταρι, στα σύνορα μεταξύ Ιορδανίας και Συρίας, θα τοποθετηθούν περίπου 2.500 προκατασκευασμένα καταφύγια, ενώ στους πρόσφυγες θα διανεμηθούν κουβέρτες, ζεστά ρούχα και στρώματα. Παρόμοια βοήθεια θα παρασχεθεί στους σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε καταυλισμούς στο Ιράκ.

Στην Τουρκία, όπου έχουν καταφύγει 170.000 σύροι πρόσφυγες, 96.000 από αυτούς θα εγκατασταθούν σε επτά καταυλισμούς τους οποίους θα διαχειρίζονται οι τουρκικές αρχές.

Στον Λίβανο, ο Σύροι έχουν βρει καταφύγιο σε οικογένειες όμως άλλοι έχουν αναγκαστεί να ενοικιάσουν διαμερίσματα σε πολύ αυξημένες τιμές, καταγγέλλει ο οργανισμός, που θα διαθέσει 14,1 εκατομμύρια δολάρια (10,8 εκ. ευρώ) για να βοηθήσει τους ανθρώπους στη διάρκεια του χειμώνα.

Για τους εκτοπισμένους εντός της Συρίας, η UNHCR, που διαθέτει επί τόπου 350 συνεργάτες και 3 κέντρα, αναμένεται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας όπως αυτό της Ιορδανίας.