Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε σήμερα το αίτημα έκδοσης που είχε διατυπώσει η Άγκυρα με στόχο έναν Τούρκο επιχειρηματία, τον Ακίν Ιπέκ, ο οποίος καταζητείται για τις φερόμενες σχέσεις του με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Το δικαστήριο του Ουέστμινστερ εκτιμά πως η απόφαση να διωχθεί ο Ιπέκ είχε «πολιτικό κίνητρο» και πως κινδύνευε να υποστεί «κακομεταχειρίσεις», αν επέστρεφε, «εξαιτίας των φερόμενων πολιτικών απόψεών του».
Ο δικαστής επεσήμανε εξάλλου πως τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία «δεν καθησυχάζουν όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους δικηγόρους του Ιπέκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ακίν Ιπέκ είχε συλληφθεί τον Μάιο στο Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από αίτημα των τουρκικών αρχών. Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, αυτός ο πρώην επικεφαλής του ομίλου Koza-Ipek είχε διαφύγει από την Άγκυρα στις 30 Αυγούστου 2015 με ιδιωτικό αεροπλάνο για την Αγγλία και από τότε δεν έχει επιστρέψει στην Τουρκία.
Στην Τουρκία θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με τον ορκισμένο εχθρό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διευθύνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων, Μέσων ενημέρωσης και επιχειρήσεων που οι τουρκικές αρχές χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση».
Η Άγκυρα αποδίδει στον Φετουλάχ Γκιουλέν την ευθύνη για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, κάτι που αυτός αρνείται, και κατηγορεί τον Ακίν Ιπέκ ότι είχε χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις που συνδέονταν μαζί του.
Σε ανακοίνωσή του, ο Ακίν Ιπέκ εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του προς τη βρετανική δικαιοσύνη και κατήγγειλε «μια εκστρατεία παρενόχλησης και εκφοβισμού» που η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει εναντίον του τα τρία τελευταία χρόνια.
«Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι επιχειρηματίες, δικαστές, δημόσιοι λειτουργοί και δημοσιογράφοι που δεν μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους εξαιτίας της κατάρρευσης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Τουρκία», συνέχισε καλώντας να μπει «τέλος στις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων» και προειδοποιώντας πως θα κάνει «ό,τι μπορεί για να μιλάει εξ ονόματος αυτών που δεν έχουν δικαίωμα λόγου στην Τουρκία».
Τον Οκτώβριο 2015, η τουρκική δικαιοσύνη είχε αποφασίσει να θέσει υπό επιτροπεία τον όμιλο του Ακίν Ιπέκ, ιδιοκτήτη δύο εφημερίδων και δύο τηλεοπτικών δικτύων.
Εισαγγελέας της Άγκυρας είχε κατηγορήσει τον όμιλο ότι «χρηματοδοτεί», «στρατολογεί» και «κάνει προπαγάνδα» για λογαριασμό του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Τα αιτήματα έκδοσης άλλων δύο Τούρκων, των Ταλίπ Μπουγιούκ και Αλί Τσελίκ, απορρίφθηκαν επίσης.