Ξεκίνησε στο γαλλικό Κοινοβούλιο η συζήτηση για την έγκριση και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει τριγμούς στους κόλπους της κεντροαριστερής πλειοψηφίας και ενδεχομένως να αποδυναμώσει τον πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στην Ευρώπη.
Η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία καλούνται να επικυρώσουν έως τα τέλη του Οκτωβρίου το Σύμφωνο, που καθορίζει τα όρια του ελλείμματος των 25 κρατών μελών που το υπέγραψαν στο 0,5% του ΑΕΠ. Τα δύο Σώματα θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν και νόμο που καθορίζει τους τρόπους εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου.
Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στις 9 και 10 Οκτωβρίου στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία, δεν αναμένεται να αποτελέσουν έκπληξη, χάρη στη δεδηλωμένη υποστήριξη της δεξιάς αντιπολίτευσης σε ένα Σύμφωνο που είχε διαπραγματευθεί και υπογράψει την 1η Μαρτίου ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Ωστόσο, για την κεντροαριστερή πλειοψηφία, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το διακύβευμα είναι «να μπορέσει να πει ότι το Σύμφωνο εγκρίθηκε από την αριστερά χωρίς να έχει ανάγκη των ψήφων της δεξιάς», όπως τονίζουν τα Ηλύσια Πεδία.
Από τους 297 Σοσιαλιστές και συμμάχους τους, περίπου είκοσι αντιτίθενται στο Σύμφωνο, όμως 15 μέλη της ομάδος RRDP (Ριζοσπάστες, Ρεπουμπλικάνοι, Δημοκράτες και Προοδευτικοί) έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ του Συμφώνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Κατ’ αυτά και παρά την αντίθεση της ριζοσπαστικής αριστεράς (15 έδρες) και των Οικολόγων (17 έδρες), οι ψήφοι που συγκεντρώνει υπέρ του Συμφώνου η κεντροαριστερά θεωρητικά θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας στην ψηφοφορία (289 σε 577), όμως στην πράξη αυτό αναμένεται να μην συμβεί λόγω των αποχών.