Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Η πρόταση θα εξεταστεί σε συνεδρίαση της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί περίπου τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Όπως έχει δηλώσει ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, το SDSM αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για να καταγγείλει τη «φάρσα» στην οποία έχουν επιδοθεί τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (σ.σ VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι), προσποιούμενα ότι υπάρχει κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο Τσερβένκοφσκι έχει αναφέρει ότι το κόμμα του δεν έχει την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι η πρόταση μομφής που θα καταθέσει, θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, καθώς όπως ισχυρίστηκε, τα κόμματα των Γκρούεφσκι και Αχμέτι επιθυμούν τη διατήρηση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού για να συνεχίσουν τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος προς ίδιον όφελος.
Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αντέδρασε ψύχραιμα στην αναγγελία του SDSM ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι η αντιπολίτευση έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια.
«Κλειδί» για την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού αποτελεί ασφαλώς η στάση που θα τηρήσει το κόμμα του Αλί Αχμέτι επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που θα καταθέσει η αντιπολίτευση.
Οι σχέσεις του VMRO-DPMNE και του DUI έχουν διαταραχθεί το τελευταίο διάστημα λόγω του επίμαχου νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι, το οποίο προβλέπει μία σειρά προνομίων για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων από την περίοδο των ένοπλων συγκρούσεων στην πΓΔΜ, το 2001 και τις οικογένειες τους.
Το DUI έχει αναφέρει ότι αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο από τη Βουλή, τότε θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.
Ωστόσο θεωρείται αρκετά αμφίβολο αν το κόμμα του κ.Αχμέτι ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής που θα καταθέσει το κόμμα του κ.Τσερβένκοφσκι.
Για να «περάσει» η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 62 βουλευτές. Η Βουλή της πΓΔΜ αριθμεί συνολικά 123 έδρες.
Ο συνασπισμός κομμάτων υπό το VMRO-DPMNE έχει 56 βουλευτές και το DUI 15 βουλευτές. Από την μεριά της αντιπολίτευσης, ο συνασπισμός κομμάτων υπό το SDSM διαθέτει 42 βουλευτές, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι έχει 8 βουλευτές και 2 βουλευτές έχει το αλβανικό κόμμα NDR του Ρούφι Οσμάνι.