Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να ολοκληρώσει «πολύ πριν από το τέλος του 2013» το γενικό περίγραμμα της μελλοντικής αποστολής της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, μετά την απόσυρση των μάχιμων μονάδων που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2014.
Το σύνθετο ζήτημα της μελλοντικής αποστολής θα συζητηθεί από τους υπουργούς Αμυνας των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και των 22 χωρών-εταίρων σε μια σύνοδο στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Οκτωβρίου.
Θα πρέπει με την ευκαιρία αυτή να επεξεργαστούν «το γενικό πλαίσιο» της αποστολής αυτής που προορισμός της είναι να «εκπαιδεύει, να συμβουλεύει και να υποστηρίζει» τις αφγανικές εθνικές δυνάμεις ασφαλείας (στρατός και αστυνομία), οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για το σύνολο της χώρας στο τέλος του 2014.
«Στόχος μου είναι να συμφωνήσουμε σχετικά με τις γενικές γραμμές στην αρχή του επόμενου έτους και να οριστικοποιήσουμε το σχέδιο πριν από το τέλος του 2013», διευκρίνισε ο Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. «Αυτό θα μας δώσει το χρόνο που μας χρειάζεται για να εξασφαλιστεί μια χωρίς εμπόδια μετάβαση στη νέα αποστολή», πρόσθεσε.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής τους στο Σικάγο το Μάιο για να ξεκινήσει αυτή η αποστολή υποστήριξης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια διεθνή δύναμη μεγαλύτερη από 10.000 άνδρες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Θα πρέπει επίσης να διευθετήσουν το ευαίσθητο ζήτημα του αναγκαίου προϋπολογισμού, που εκτιμήθηκε το Μάιο σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια (3,2 δισεκατομμύρια ευρώ) το χρόνο για μια προβλεπόμενη δύναμη 228.500 Αφγανών αστυνομικών και στρατιωτικών.
«Οι συνεργάτες μας μοιράζονται τη δέσμευσή μας για τη σταθερότητα» στο Αφγανιστάν και «τη διαχείριση των επιχειρήσεών μας», δήλωσε ο Ράσμουσεν.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «έξι χώρες εταίροι έχουν μέχρι σήμερα ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην αποστολή».
Οι χώρες αυτές είναι η Σουηδία, η Γεωργία, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Ουκρανία, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στο ΝΑΤΟ.