Το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες είναι «δίκαιο και ισορροπημένο» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, αφού ενημέρωσε τους 27 υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκριναν το σχέδιο του διαζυγίου, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε: «Εκ των πραγμάτων, βρισκόμαστε σε μία αποφασιστική στιγμή στη διαδικασία αυτή. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής κανενός η πρόοδος που έχουν καταγράψει στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο. Συνολικά, η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη».
«Ειδικότερα, τα κράτη μέλη υποστηρίζουν το σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης. Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει ακόμη να αποφασίσει την εσωτερική διαδικασία συμφωνίας για την παράταση της μεταβατικής περιόδου», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατά τη μεταβατική περίοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit εξακολουθεί να τελεί υπό τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να έχει όμως δικαίωμα ψήφου, για όσο διάστημα οι όροι της μελλοντικής σχέσεις της χώρας με την Ένωση θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου θα αποφασισθεί άπαξ και θα είναι χρονικά οριοθετημένη και διευκρίνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει στο ταμείο της Ένωσης εάν πρόκειται να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά πέραν της μεταβατικής περιόδου που μέχρι στιγμής προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, 21 μήνες μετά το Brexit. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει την πληροφορία διπλωματικών πηγών ότι η τελική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2022 για τη λήξη της παράτασης της μεταβατικής περιόδου τελεί υπό διαπραγμάτευση. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή η ημερομηνία είναι η έσχατη παράταση που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι παραμένει η αρχική πρόθεση της διαπραγμάτευσης της μελλοντικής σχέσης εντός της προβλεφθείσας μεταβατικής περιόδου, από την οποία θα προκύψει μία «ζώνη ελευθέρου εμπορίου» την οποία επιδιώκει η Τερέζα Μέι, καθώς και οι αναγκαίες διευθετήσεις για την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία.