Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ, Γκοράντσο Κοτέσκι και του υπουργού Άμυνας της χώρας, Φάτμιρ Μπεσίμι για την τρίγλωσση έκδοση (σλαβομακεδονικά, αλβανικά και αγγλικά) στην οποία κυκλοφόρησε η «Λευκή Βίβλος για την Άμυνα της Χώρας». Ο Κοτέσκι επέκρινε το υπουργείο Άμυνας για το γεγονός ότι η Βίβλος αυτή, η οποία αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις για την άμυνα και την ασφάλεια της ΠΓΔΜ, κυκλοφόρησε σε τρίγλωσση έκδοση.

Ο Κoτέσκι σημείωσε ότι η επίσημη γλώσσα της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ είναι η σλαβομακεδονική και ως εκ τούτου η έκδοση της Βίβλου έπρεπε να γίνει στη γλώσσα αυτή και αργότερα θα μπορούσε να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες.

«Η Λευκή Βίβλος για την Άμυνα της Χώρας είναι μία στρατηγική μελέτη και όχι τουριστικός οδηγός» τόνισε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Φάτμιρ Μπεσίμι, προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Γι αυτό η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ» σχολίασε ότι η έκδοση της Λευκής αυτής Βίβλου και στα αγγλικά ήταν «μάσκα» για να μπορέσει ο κ. Μπεσίμι να βάλει και την αλβανική γλώσσα στην έκδοση.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Άμυνας για τις δηλώσεις αυτές του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι το υπουργείο αυτό είναι πλήρως προσηλωμένο στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την άμυνα της χώρας και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έκδοση της Λευκής Βίβλου. «Απευθύνεται έκκληση προς τους πάντες να ενεργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, όπως αυτές καθορίζονται με τις διατάξεις του νόμου», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Τον Αύγουστο είχε εκδηλωθεί ακόμα μία αντιπαράθεση μεταξύ του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργού Άμυνας της ΠΓΔΜ εξαιτίας της ενέργειας του κ. Μπεσίμι να καταθέσει στεφάνι, στις 13 Αυγούστου, στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο, η οποία προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις και αποτέλεσε την απαρχή για την εκδήλωση της ενδοκυβερνητικής κρίσης στη χώρα.