Μια απεργία που ξεκίνησε μία εβδομάδα νωρίτερα επεκτάθηκε σήμερα σε όλα τα ορυχεία της εταιρείας AngloGold Ashanti στη Νότια Αφρική, ενώ η εταιρεία Anglo American Platinum απείλησε να αρχίσει από αύριο Πέμπτη να απολύει τους απεργούς.
Το κύμα απεργιών έχει αρχίσει να επεκτείνεται σε όλα τα ορυχεία της Νότιας Αφρικής, παρότι σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις στα ορυχεία της εταιρείας εξόρυξης πλατίνας Lonmin έπειτα από έξι εβδομάδες απεργίας και τον θάνατο 46 ανθρώπους σε βίαια επεισόδια.
Οι περισσότεροι από τους 35.000 εργαζόμενους στα ορυχεία χρυσού της AngloGold παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν μία εβδομάδα από το ορυχείο Κοπανάνγκ, όπως δήλωσε ο Άλαν Φάιν, εκπρόσωπος της εταιρίας.
Η AngloGold είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού παγκοσμίως, ενώ από τα ορυχεία της στη Νότια Αφρική προέρχεται σχεδόν το 32% της παραγωγής της.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, απεργίες έχουν ξεκινήσει και στα ορυχεία της Gold Fields, αλλά και της Amplats, της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης πλατίνας παγκοσμίως και θυγατρικής της Anglo American.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Amplats, στα τέσσερα ορυχεία της στο Ρούστενμπεργκ εμφανίζεται για να εργαστεί κάτω από το 20% των μεταλλωρύχων, ενώ πρόσθεσε ότι θα αναλάβει δράση εναντίον όσων εξακολουθήσουν να απεργούν και αύριο Πέμπτη, προχωρώντας ακόμη και σε απολύσεις.
Ο Λεσίμπα Σεσόκα, εκπρόσωπος του Εθνικού Σωματείου Μεταλλωρύχων (NUM) δήλωσε ότι οι απεργοί της AngloGold ζητούν κατώτατο μισθό 16.000 ραντ μηνιαίως (1.500 ευρώ), όμως η εταιρεία επισημαίνει ότι δεν έχει λάβει επίσημο σχετικό αίτημα.
Το NUM δεν υποστηρίζει τους απεργούς και σε πολλά ορυχεία μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται η παραίτηση των επικεφαλής του σωματείου, καθώς οι μεταλλωρύχοι θεωρούν ότι το NUM έχει πολλή στενή σχέση με τη διεύθυνση των ορυχείων και την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.