Εκτός από σημαντικές ημερομηνίες όπως γενέθλια και επέτειοι οι πιθανότητες είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θα θυμόμαστε τι ακριβώς κάναμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία πριν από –ας πούμε- έξι χρόνια!

Όμως ο Aurelien Hayman αποτελεί εξαίρεση.

Όχι μόνο μπορεί να θυμηθεί τι έκανε, αλλά και τι φορούσε, τι έφαγε, ποια ήταν η είδηση της ημέρας ακόμη και πώς ήταν ο καιρός.

Ο 20χρονος είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που πάσχει από υπερθυμησία (hyperthymesia), δηλαδή υψηλού επιπέδου αυτοβιογραφική μνήμη.

Ο Aurelien δε θυμάται και πολλά από τα παιδικά του χρόνια πριν από την ηλικία των 11, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και για τα επόμενα χρόνια της ζωής του. «Ήταν κάτι που αντιλήφθηκα ένα βράδυ όταν ήμουν 14 ετών. Κατάλαβα ότι μπορούσα να θυμηθώ με πολλές λεπτομέρειες πράγματα που μου είχαν συμβεί χρόνια πριν».

Μόνο 20 άνθρωποι στον κόσμο έχουν διαγνωστεί με hyperthymesia και πιστεύεται ότι ο Aurelien είναι ο μοναδικός στη Μεγάλη Βρετανία.

«Δεν υπάρχει κάποια μέθοδος ή τεχνική. Δεν συνειδητοποιώ ότι οι αναμνήσεις μου κωδικοποιούνται. Είναι σαν να έχω πρόσβαση σε ένα αρχείο πολύ γρήγορα. Είναι σαν οι ημερομηνίες να συνοδεύονται από εικόνες, από σειρά εικόνων» πρόσθεσε.