Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, γεγονός που δίνει στον κεντροδεξιό υποψήφιο Μάνφρεντ Βέμπερ το προβάδισμα για να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με μια ανάλυση δημοσκοπήσεων από το πρακτορείο Reuters.
Ο Βέμπερ κέρδισε εύκολα σήμερα το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα είναι ο επίσημος υποψήφιός του για την προεδρία της Κομισιόν, μολονότι πολλοί ηγέτες χωρών δηλώνουν ότι δεν δεσμεύονται από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για την επιλογή του διαδόχου του Γιούνκερ.
Η ανάλυση βασίζεται σε δημοσκοπήσεις στις 27 χώρες-μέλη ή σε πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα. Δείχνει, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το EPP θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά του σε έδρες από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) ο υποψήφιος των οποίων θα είναι ο Φρανς Τίμερμανς, ο νυν αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Ωστόσο, οι δύο αυτές πολιτικές ομάδες από κοινού θα καταλάβουν λιγότερες από τις μισές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον επιβεβαιωθεί η τάση της ανόδου των αντιευρωπαϊστών εθνικιστών και διαφόρων άλλων μικρότερων κομμάτων.
Στις περισσότερες χώρες, στις ευρωεκλογές χρησιμοποιείται το σύστημα της απλής αναλογικής, γεγονός που καθιστά σχετικά εύκολο τον υπολογισμό των εδρών που μπορεί να εξασφαλίσει το κάθε κόμμα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του πρακτορείου, το EPP μπορεί να κερδίσει περίπου 177 από τις συνολικά 705 έδρες (σήμερα έχει 219 έδρες σε σύνολο 751, αλλά οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μειωθούν λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας, τον Μάρτιο). Οι S&D θα παραμείνουν στη δεύτερη θέση, με 141 έδρες (από 189 σήμερα). Ένας άτυπος «μεγάλος συνασπισμός» με το EPP δεν θα εξασφάλιζε επομένως πλειοψηφία στα δύο κόμματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν θα πρέπει να αναζητήσει ευρύτερη στήριξη για να προωθεί τις προτάσεις του.
Οι Πράσινοι, που καταγράφουν σημαντική άνοδο στη Γερμανία, εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα. Οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να κερδίζουν τις 23 από τις 96 έδρες της Γερμανίας, αλλά στο σύνολο θα έχουν περίπου 48, δηλαδή τέσσερις λιγότερες από σήμερα.
Οι φιλελεύθεροι της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατιών (ALDE), υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμαχήσουν με τον κεντρώο κόμμα En Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε τρίτη δύναμη, με 83 έδρες. Οι ευρωσκεπτικιστές, αντιφεντεραλιστές Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σημαντικά, δεδομένου ότι θα αποχωρήσουν και οι ιδρυτές τους, το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας.
Οι ακροδεξιές πολιτικές ομάδες Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) και Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), με τη βοήθεια και του κυβερνώντος, πλέον Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσουν 20 έδρες και να φτάσουν μαζί τις 98, παρόλο που στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μετέχει πια το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας. Αν και είναι προς το παρόν αδιευκρίνιστο πού θα ενταχθούν τα αντιμεταναστευτικά κόμματα, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας και το ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας, η ευρύτερη ομάδας της ακροδεξιάς ενδέχεται να αυξήσει τη δύναμή της στο 14%, από 10% σήμερα.
Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL) τέλος, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Reuters, φαίνεται ότι θα αυξήσει τις έδρες της στις 57, από 51 σήμερα. Περίπου 50 έδρες θα μοιραστούν σε άλλα, μικρότερα κόμματα ή μεμονωμένους υποψηφίους (από 21 σήμερα).