Επτά συνασπισμοί κομμάτων, πέντε πολιτικά κόμματα και μία ομάδα πολιτών θα συμμετάσχουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου στο Μαυροβούνιο.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε τα μεσάνυχτα και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα ελέγξει αν υπάρχουν παρατυπίες.

Πρωταγωνιστές της εκλογικής μάχης για τις 81 έδρες στο Κοινοβούλιο είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός «Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο» με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) του Μίλο Τζουκάνοβιτς, το Δημοκρατικό Μέτωπο, συνασπισμός πολλών αντιπολιτευόμενων κομμάτων με επικεφαλής τον πρώην διπλωμάτη, Μίοντραγκ Λέκιτς και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Σρτζαν Μίλιτς. Για πρώτη φορά στις εκλογές συμμετέχει το νέο κόμμα «Θετικό Μαυροβούνιο», αρχηγός του οποίου είναι ο Ντάρκο Πάγιοβιτς.

Την είσοδο στη Βουλή του Μαυροβουνίου θα διεκδικήσουν επίσης δύο συνασπισμοί σερβικών κομμάτων: Η Σερβική Ομόνοια και η Σερβική Εθνική Συμμαχία και ο συνασπισμός «Μαζί» τον οποίο συγκροτούν το Κόμμα Συνταξιούχων και Αναπήρων και το Γιουγκοσλαβικό Κόμμα Μαυροβουνίου.

Τα ΜΜΕ δίνουν περισσότερες πιθανότητες νίκης στο συνασπισμό Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) – Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), στον οποίο προσχώρησε και το Φιλελεύθερο Κόμμα του Άντριγια Πόποβιτς.

Το Δημοκρατικό Μέτωπο του Μίοντραγκ Λέκιτς προσπάθησε να συσπειρώσει όλες τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, αλλά το κατάφερε εν μέρει, επειδή σε αυτόν προσχώρησε μόνο ένα μικρό τμήμα του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος (SNP) και έτσι διασπάστηκε το μέχρι τώρα ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Τα κόμματα των μειονοτήτων θα κατέλθουν ανεξάρτητα στις εκλογές. Το Βοσνιακό Κόμμα και η Κροατική Αστική Πρωτοβουλία είναι βέβαια για την είσοδο στη Βουλή, αλλά τα έξι αλβανικά κόμματα μετά από διήμερη σύσκεψη και τη διαμεσολάβηση ορισμένων πολιτικών από το Κόσοβο δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν κοινή κάθοδο, οπότε για τις τρεις έδρες θα αναμετρηθούν τέσσερις παρατάξεις.

Στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου, τις ένατες από την εισαγωγή του πολυκομματικού συστήματος στο Μαυροβούνιο και τις τρίτες από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 2006 δικαίωμα ψήφου έχουν 512.000 πολίτες.