Οι αντι-ιαπωνικές διαμαρτυρίες επανελήφθησαν σ’ όλη την Κίνα σήμερα, ανήμερα της επετείου της κατοχής από την Ιαπωνία, το 1931, τμημάτων της ηπειρωτικής Κίνας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες να αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους στην Κίνα.
Η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο πολιορκήθηκε και πάλι από διαδηλωτές που πετούσαν μπουκάλια νερού, κουνούσαν κινεζικές σημαίες και φώναζαν αντι-ιαπωνικά συνθήματα.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας έχουν επιδεινωθεί και η ένταση είναι υψηλή στο δρόμο, αλλά και στη θάλασσα, όπου δύο γιαπωνέζοι ακτιβιστές αποβιβάσθηκαν σ’ ένα από τα νησιά που βρίσκονται στο κέντρο της διένεξης.
Η Κίνα αντέδρασε γρήγορα στην είδηση για την αποβίβαση, αφού την χαρακτήρισε προκλητική, απηύθυνε διαμαρτυρία στο Τόκιο και δήλωσε πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να «αναλάβει περαιτέρω δράση».
«Η παράνομη αποβίβαση των γιαπωνέζων δεξιών στο κινεζικό έδαφος των νησιών Ντιαογιού είναι μια σοβαρά προκλητική ενέργεια που παραβιάζει την κινεζική εδαφική κυριαρχία», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.
Η διένεξη για τη συστάδα των ακατοίκητων νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα –ονομάζονται Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα.
«Εξοντώστε όλα τα γιαπωνέζικα σκυλιά», έγραφε ένα πανό που κρατούσε ένας από τους χιλιάδες διαδηλωτές που έκαναν πορεία προς την πρεσβεία, την οποία φρουρούσαν αστυνομικοί που είχαν σχηματίσει έξι σειρές.
Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έσπασαν μερικά παράθυρα της πρεσβείας.
«Σήμερα είναι η ημέρα της ντροπής μας», δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής στο Πεκίνο, ο Ουέι Λιμπίνγκ, σερβιτόρος ηλικίας περίπου 40 ετών, αφού «η Ιαπωνία εισέβαλε στην Κίνα την ημέρα αυτή».
Ηχηρές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε άλλες μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σαγκάη.
Σύμφωνα με μια εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, μερικοί διαδηλωτές στη νότια Σενζέν τέθηκαν υπό κράτηση επειδή ζήτησαν δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.