Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών στη Βουλγαρία σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό, υποστήριξε με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του βουλγαρικού υπουργείο Εσωτερικών, Καλίν Γκεοργκίεφ. Ο κ. Γκεοργκίεφ τόνισε ότι η Βουλγαρία ήταν μόνο «η πλατφόρμα» για την επίθεση σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν Ισραηλινοί τουρίστες, στις 18 Ιουλίου, στο βουλγαρικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, Μπουργκάς, όπου σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί πολίτες και ο Βούλγαρος οδηγός.

«Η Βουλγαρία είναι τόσο ασφαλής χώρα, όσο ασφαλές είναι να πας κινηματογράφο στις ΗΠΑ, να μπεις σε λεωφορείο στο Λονδίνο, να επιβιβαστείς σε τρένο στην Ισπανία» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η επιχείρηση διεξάγεται από την βουλγαρική Εισαγγελία και τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες. Οι βουλγαρικές Αρχές συνδράμουν και ο κόσμος αυτήν την στιγμή εργάζεται για τη Βουλγαρία. Μας βοηθούν με κάθε τρόπο, ωστόσο εμείς είμαστε αυτοί που είμαστε άμεσα υπεύθυνοι για την διεξαγωγή της έρευνας».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας τόνισε ότι η έρευνα διεξάγεται μόνον από τις βουλγαρικές ειδικές υπηρεσίες.

Μετά την επίθεση, Βούλγαροι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ δήλωσαν ότι διεξάγεται «έρευνα σε πολλές χώρες και από πολλούς θεσμούς» και σε αρκετά δημοσιεύματα και γνώμες ειδικών διατυπώθηκε η θέση ότι από τη βουλγαρική έρευνα δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη, για πιθανούς συνεργούς και για τα κίνητρα της επίθεσης.

Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι η αμερικανική CIA και η ισραηλινή MOSSAD κρατούν τους Βούλγαρους ερευνητές στο σκοτάδι και τους παρέχουν επιλεγμένη πληροφόρηση.
«Μας βοηθούν με κάποιον τρόπο, αλλά εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την έρευνα» δήλωσε ο κ. Γκεοργκίεφ.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας σημείωσε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του σκίτσου του υποτιθεμένου δράστη που συντέθηκε με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών και με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, το βουλγαρικό υπουργείο έλαβε χιλιάδες πληροφορίες, ορισμένες από τις οποίες βοήθησαν το έργο των ερευνητών.

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιμένουν ότι η επίθεση σχεδιάστηκε από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Η Βουλγαρία τηρεί επιφυλακτική στάση όσον αφορά την υποστήριξη των ισχυρισμών αυτών και δεν έχει λάβει επίσημη θέση.

Η αρχική εκδοχή που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Τσβέταν Τσβετάνοφ ήταν ότι η επίθεση διαπράχτηκε από καμικάζι αυτοκτονίας, που έφθασε από το εξωτερικό.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ στηρίζουν ευρέως την υπόθεση αυτή και γράφουν ότι ο νεαρός άνδρας δεν γνώριζε ότι θα σκοτωθεί και είχε αποστολή να τοποθετήσει σε ένα από τα τουριστικά λεωφορεία, ενώ σύμφωνα με την ίδια εκδοχή, η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο σακίδιό του και ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο.