Τις «ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας» δήλωσε ότι υποστηρίζει ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μία μέρα μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη και τον θάνατο του πρεσβευτή των ΗΠΑ και καθώς συνεχίζονται στο Κάιρο οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Ο Μόρσι πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις κατά προσώπων, πρεσβειών και άλλων εγκαταστάσεων είναι εσφαλμένες.

«Η έκφραση της γνώμης, η ελευθερία στη διαμαρτυρία και η ανακοίνωση της άποψης είναι εγγυημένα δικαιώματα, αλλά χωρίς επιθέσεις κατά ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, διπλωματικών αποστολών και πρεσβειών», είπε προσθέτοντας ότι θα προστατεύσει τους ξένους πολίτες.

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κάιρο ανάμεσα σε αιγύπτιους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για αντι-ισλαμική ταινία, που πυροδότησε την επίθεση της Βεγγάζης, και τις δυνάμεις της αιγυπτιακής αστυνομίας, που έκανε χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με τα στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν από την αιγυπτιακή τηλεόραση. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, 13 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τα επεισόδια που ξεκίνησαν τη νύκτα.

Τα βίαια επεισόδια προκλήθηκαν από τους διαδηλωτές που επιτέθηκαν με πέτρες και εμπρηστικές βόμβες κατά των δυνάμεων της τάξης που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Χθες η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε τον πληθυσμό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην έκφραση της οργής του για την αντι-ισλαμική ταινία που έχει προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις στη χώρα και ανησυχία για τη δημιουργία νέας «έντασης» ανάμεσα στους μουσουλμάνους και την κοινότητα των κοπτών.