Να και κάτι που δε βλέπουμε κάθε μέρα: ένα τετράγωνο παγόβουνο! Κι όμως, υπάρχει και το κατέγραψε η NASA στην Ανταρκτική την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επιχείρησης IceBridge, με τη φωτογραφία να γίνεται γρήγορα viral στα social media.
From yesterday’s #IceBridge flight: A tabular iceberg can be seen on the right, floating among sea ice just off of the Larsen C ice shelf. The iceberg’s sharp angles and flat surface indicate that it probably recently calved from the ice shelf. pic.twitter.com/XhgTrf642Z
— NASA ICE (@NASA_ICE) October 17, 2018
Και όχι άδικα, καθώς η εικόνα είναι εντυπωσιακή: μοιάζει σαν ένα τεράστιο παγάκι που κάποιος του έδωσε αυτό το σχήμα, και όχι σαν κάτι που έχει φυσικό σχήμα. Αμέσως άρχισαν οι θεωρίες συνωμοσίας για εξωγήινους που κάνουν παγογλυπτική, ή για μυστηριώδεις ανθρώπους με τεράστια πριόνια που θέλουν να μας στείλουν ένα μήνυμα, ενώ πολλοί είδαν έναν παραλληλισμό με τον μονόλιθο που παίζε κομβικό ρόλο στην ταινία «2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος». Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς αυτό το περίεργο παγόβουνο που δε μοιάζει καθόλου με τα κλασικά παγόβουνα σαν αυτό που βύθισε τον Τιτανικό, με τη μυτερή κορυφή; Κι όμως, υπάρχει εξήγηση, και δεν είναι καθόλου συνωμοσιολογική. Τα κλασικά μυτερά παγόβουνα είναι το ένα από τα δύο είδη παγόβουνων που υπάρχουν. Γιατί υπάρχουν και τα «πινακοειδή» παγόβουνα, τα οποία είναι παραλληλόγραμμα στο σχήμα και λεία στην ορατή τους πλευρά. Μάλιστα, το μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν πινακοειδές: το Β-15, με έκταση 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα παγόβουνα αυτά συχνά αποκολλώνται από παγετώνες, και την εξήγηση για το σχήμα τους τη δίνει η επιστήμονας Κέλι Μπραντ από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, μιλώντας στο LiveScience: σκεφτείτε το σαν ένα νύχι που μεγαλώνει υπερβολικά, και κάποια στιγμή σπάει. Το κομμάτι αυτό που σπάει συχνά έχει ένα τέλειο γεωμετρικό σχήμα, όπως σε αυτήν την περίπτωση, αν και εν προκειμένω αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι μοιάζει να είναι ένα τέλειο τετράγωνο, και όχι απλά ένα παραλληλόγραμμο. Η ίδια εκτιμά πως το συγκεκριμένο παγόβουνο φαίνεται «φρέσκο», καθώς οι καλοσχηματισμένες του γωνίες υποδεικνύουν ότι δεν έχει προλάβει να «φαγωθεί» από τους ανέμους και τα κύματα. Όσο για το μέγεθός του, εκτιμά ότι πιθανόν η διαγώνιός του να είναι κοντά στα 1,6 χιλιόμετρα, ενώ όπως και με όλα τα παγόβουνα, θα πρέπει να υπολογίσουμε πως μόνο το 10% της επιφάνειάς του είναι ορατό, και το υπόλοιπο παραμένει κρυμμένο κάτω από το νερό.