Ο Ray Dalio είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους βασικούς πυλώνες της διεθνούς επενδυτικής, ο άνθρωπος στον οποίο στρέφονται οι οικονομικοί αναλυτές και οι παράγοντες της αγοράς για να μάθουν τις εξελίξεις.
Με προσωπική περιουσία στα 18,1 δισ. δολάρια σήμερα, σύμφωνα με το Forbes, ο 69χρονος αυτοδημιούργητος μεγιστάνας είναι το ισχυρό αφεντικό της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου που διαχειρίζεται κεφάλαια 160 δισ. δολαρίων σε επενδύσεις στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Έχοντας αγγίξει την κορυφή του κλάδου του και συγκεντρώσει περιουσία αστρονομικών διαστάσεων, ο Dalio έχει αλλάξει τελευταία πορεία στη ζωή. Το ενδιαφέρον του στρέφεται πια στο πώς θα δώσει τα δισεκατομμύριά του για καλούς σκοπούς και πώς θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με όλους!
Ήδη από το 2011 εντάχθηκε στο πρώτο κύμα των δισεκατομμυριούχων που ασπάστηκαν το όραμα των Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους για κοινωφελείς σκοπούς. Η πρωτοβουλία Giving Pledge είχε εγκαινιαστεί μόλις έναν χρόνο πρωτύτερα και ο Dalio έσπευσε να προσυπογράψει από την πρώτη στιγμή την ιδρυτική της πράξη.
Καθόλου παράξενο για τον άνθρωπο που διευθύνει την Bridgewater Associates, το «μεγαλύτερο και αναμφισβήτητα πιο παράξενο hedge fund» του πλανήτη, όπως το αποκάλεσε πρόσφατο άρθρο του «New York Magazine», μιας και ο Dalio επέμενε διαχρονικά σε μια αρκούντως ασυνήθιστη εταιρική κουλτούρα πλήρους διαφάνειας και αυτοβελτίωσης τόσο του ίδιου όσο και των υπαλλήλων του.
Και σαν να μη φτάνει αυτό, μοιράζεται πια με όλους τα «επενδυτικά μυστικά» που τον έκαναν κροίσο! Κάτι που ξεκίνησε ήδη από το 2013, παρά το γεγονός ότι η κίνηση παραμένει ολότελα ανορθόδοξη για διευθυντή επενδυτικού κεφαλαίου.
Ακόμα και εγχειρίδιο 123 σελίδων έδωσε στην κυκλοφορία με τη στρατηγική του αναφορικά με το χρήμα και την οικονομική διαχείριση, κάτι που λογίζεται σήμερα ως Βίβλος στον κόσμο της επενδυτικής.
Έτσι ήταν όμως πάντα ο τουλάχιστον ιδιαίτερος κύριος Dalio, καθώς ό,τι έκανε αυτός και η εταιρία του ήταν ολότελα διαφανή σε όλους. Μια πρακτική που απέδωσε ζηλευτούς καρπούς, μιας και η Bridgewater παραμένει ένας από τους καλύτερους εργασιακούς παραδείσους παγκοσμίως. Ο ίδιος έχει πει εξάλλου επανειλημμένα πως η επιτυχία του βασίζεται στην απλή αρχή πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Κάτι που σημαίνει πως πρέπει να κρατάς ημερολόγιο με τις αποφάσεις σου που δεν έχουν δουλέψει.
Και για να διασφαλίσει το γεγονός ότι η Bridgewater θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς αυτόν, παραιτήθηκε πρόσφατα από όλες τις θέσεις ευθύνης του στον όμιλο, κρατώντας απλώς τον ρόλο του συμβούλου…