«Πρέπει να μειωθεί άμεσα η φορολόγηση των μισθών ώστε να μπορέσει να τονωθεί η κατανάλωση», πρότεινε σε σημερινές του δηλώσεις ο Τζόρτζιο Σκουίντσι, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας (Confindustria).
Ο Σκουίντσι προέβλεψε παράλληλα «ένα καυτό φθινόπωρο», ενώ κατήγγειλε πως «δεν υπάρχει μια σοβαρή βιομηχανική πολιτική» και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις.
«Το φθινόπωρο για τα εργασιακά έχει ήδη αρχίσει και είναι πολύ ζεστό, θα έλεγα καυτό. Ο Τύπος επικεντρώνεται μόνο σε συγκεκριμένες μεγάλες περιπτώσεις αλλά υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που υποφέρουν σιωπηρά και αυτό είναι που μας ανησυχεί περισσότερο» πρόσθεσε μιλώντας σε πρωινή εκπομπή ενός δικτύου του τηλεοπτικού ομίλου Μπερλουσκόνι.
Σήμερα ο επικεφαλής της Confindustria θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στα πλαίσια της έναρξης άλλου ενός νέου κύκλου κοινωνικού διαλόγου με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.
Πρόσφατα, ιταλοί βιομήχανοι ζήτησαν από την κυβέρνηση της Ρώμης την άμεση διάθεση τουλάχιστο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Από την μεριά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας την εμπορική έκθεση Fiera del Levante, στο Μπάρι της Νότιας Ιταλίας, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στις μελλοντικές προοπτικές της.
«Είναι αλήθεια ότι η ανάκαμψη, στα νούμερα, ακόμη δεν φαίνεται. Αλλά εγώ σας καλώ να διαπιστώσετε, με λίγη προσπάθεια, ότι η ανάκαμψη είναι μέσα μας, ότι αποτελεί στόχο εφικτό για την χώρα μας και νομίζω ότι θα τον πετύχουμε σύντομα», δήλωσε ο Μόντι.
«Η μηχανή μας ξαναπήρε μπρος», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ιταλία είναι από τις χώρες που συναποφασίζουν, στην Ευρώπη, πως μπορεί να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα, η Ρώμη ξαναμπήκε σε ένα δίκτυο λήψης αποφάσεων, απολαμβάνει σεβασμού. Αυτό δεν προέκυψε ως μάννα εξ ουρανού, ήταν το αποτέλεσμα μιας νέας επίγνωσης της πολιτικής τάξης, της κυβέρνησης, των πολιτών, ότι έπρεπε να δημιουργηθούν ασφαλέστερες βάσεις για την ιταλική οικονομία».
Τα μέσα ενημέρωσης, τέλος, στην Ρώμη, προβάλλουν σήμερα μελέτη της Τράπεζας της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία το σπρεντ της χώρας, βάσει της πραγματικής οικονομικής της κατάστασής της , δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις διακόσιες μονάδες βάσης.