Εκ νέου έκκληση στη διεθνή κοινότητα θ’ απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τους πολίτες που πλήττονται από τη σύρραξη στο εσωτερικό της Συρίας, αλλά κι εκείνους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Μάρτιν Νεσίρκι.
Ο Μπαν πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού για να παρουσιάσει μια έκθεση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και για να ζητήσει να υπάρξει διεθνής υποστήριξη στον νέο διεθνή απεσταλμένο για τη συριακή κρίση Λάκνταρ Μπραχίμι, είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι.
«Ο γενικός γραμματέας θα πει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι έχει επιδεινωθεί, τόσο στη Συρία όσο και στις γειτονικές χώρες», ανέφερε ο Νεσίρκι.
«Όμως περιοριζόμαστε από την υποχρηματοδότηση. . . και οι κυβερνήσεις οι οποίες μεγαλόψυχα και γενναιόδωρα άνοιξαν τα σύνορά τους και αποδέχθηκαν την ευθύνη τους να προσφέρουν καταφύγιο σε όσους το ζήτησαν χρειάζονται κατεπειγόντως υποστήριξη», πρόσθεσε ο Νεσίρκι, επισημαίνοντας πως ο ΟΗΕ έχει λάβει μόλις το μισό ποσό από τα 180 εκατ. δολάρια που ζητούσε για να παράσχει βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες.
Στο μεταξύ δεκάδες ακτιβιστές άρχισαν απεργία πείνας για να καταγγείλουν την διεθνή “παράλυση” σε ό,τι αφορά την κρίση στη χώρα και για να καλέσουν τους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ενωθούν.
Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από Σύρους αλλά και ξένους, άρχισε την απεργία πείνας στην Τουρκία στα τέλη Αυγούστου και το κίνημα αυτό εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιορδανία. Περίπου 40 άνθρωποι βρίσκονται σε απεργία πείνας ενώ άλλοι 12 ανέστειλαν την διαμαρτυρία τους με τον τρόπο αυτό ως αργότερα εντός του μήνα.
Η ομάδα αυτή ζητεί να ανοίξει μια υπόθεση σε βάρος του προέδρου Άσαντ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να κλείσουν όλες τις διπλωματικές αποστολές της Συρίας και η Αίγυπτος να εξετάσει το ενδεχόμενο να αρνείται την είσοδο στην διώρυγα του Σουέζ σε κάθε πλοίο που υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρει στρατιωτική βοήθεια προς τη συριακή κυβέρνηση.
Η ομάδα, που συντονίζεται κυρίως μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, κατήγγειλε μέσω του εκπροσώπου της Άχμεντ Νάτζι ότι «όλα αυτά τα εγκλήματα και οι σφαγές (στη Συρία) γίνονται ενώ η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει αδιαφορία». Οι ακτιβιστές είπαν ότι θέλουν τα αιτήματά τους να ικανοποιηθούν ως την 20ή Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κλιμακώσουν τις ενέργειες διαμαρτυρίας τους.
Τα μέλη του κινήματος αυτού βρίσκονται στην Ιορδανία, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στην Βρετανία, στη Σαουδική Αραβία, στο Λίβανο και στη Γαλλία, είπε ο Νάτζι σε συνέντευξη Τύπου.
Στην ίδια τη χώρα, η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι άλλες 10 σοροί αναγνωρίστηκαν στην Νταράγια, όπου η αντιπολίτευση και δυτικές χώρες κατήγγειλαν στα τέλη Αυγούστου ότι διαπράχθηκε μια “σφαγή”, αυξάνοντας σε πάνω από 500 τον αριθμό των νεκρών που έχουν βρεθεί στη συγκεκριμένη συνοικία της Δαμασκού.
Πάντως ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, έχει αρνηθεί να επιρρίψει την ευθύνη για τη σφαγή σε κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ έχει τονίσει πως τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται οι ανακαλύψεις θυμάτων εξωδικαστικών, συνοπτικών εκτελέσεων, ειδικά στην περιοχή της Δαμασκού.
Παράλληλα, οι ζημίες μόνο στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, από τις ενέργειες των «τρομοκρατών» υπολογίστηκαν σε 9 δισεκατ. δολάρια, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλέστηκε το κρατικό συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana